התמונה נוצרה באמצעות AIהעולם בכוננות: ארה"ב מאותתת על מתקפה באיראן, 20 הרוגים באוקראינה - ואסון הרכבות בספרד מחמיר | סיכום חדשות הלילה
העולם פותח הבוקר יום נוסף של מתיחות ביטחונית, טלטלות כלכליות ואסונות רבי־נפגעים. במוקד ניצבת המתיחות בין ארצות הברית לאיראן, כאשר וושינגטון ממשיכה להיערך לאפשרות של חידוש התקיפות הצבאיות, ובמקביל מנסה לקדם הסדר מדיני שימנע התלקחות אזורית רחבה.
באירופה נמשכות המתקפות הרוסיות הקטלניות באוקראינה, ובספרד גובר הזעזוע בעקבות אסון הרכבות הכבד. במזרח התיכון מאיימים החות'ים על מתקני האנרגיה הסעודיים, בעוד מחירי הנפט ממשיכים לעלות. במקביל, נתונים כלכליים חדשים בארצות הברית והחלטה דרמטית של נגידת הבנק המרכזי האירופי מעסיקים את השווקים.
ארצות הברית ואיראן: ניסיון מדיני אחרון למנוע מלחמה רחבה
המתיחות בין וושינגטון לטהרן מתקרבת לנקודת הכרעה, על רקע האפשרות שארצות הברית תחדש את התקיפות הצבאיות נגד איראן לאחר בחירות אמצע הכהונה לקונגרס, שייערכו ביום שלישי הקרוב, 3 בנובמבר. במקביל להיערכות הצבאית, ממשל טראמפ ממשיך לבחון אפשרות להסדר שימנע הסלמה נוספת.
סגן נשיא ארצות הברית, ג'יי די ואנס, שיגר מסר מדיני למוחסן רזאי, מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן. המסר הועבר באמצעות גורמי תיווך מקטאר, ובמרכזו הצעה לחידוש המשא ומתן בין המדינות, בתנאי שהדיונים יכללו התחייבויות איראניות בנושא תוכנית הגרעין.
בטהרן אישרו את קבלת המסר, אולם עד כה לא פורסמה תשובה רשמית המעידה על הסכמה לתנאים האמריקניים. איראן דורשת הסרת סנקציות, שחרור נכסים מוקפאים והפסקת הפעילות הצבאית נגדה, בעוד וושינגטון דורשת התחייבויות ברורות בנוגע לחומר הגרעיני המועשר שברשותה.
במקביל, ארצות הברית ממשיכה לתגבר את נוכחותה הצבאית באזור, לרבות היערכות של נושאת מטוסים נוספת ואלפי חיילים. גורמים אמריקניים הזהירו מדינות במזרח התיכון מפני אפשרות לתגובה איראנית נגד מתקני אנרגיה, תשתיות חשמל ואתרים אסטרטגיים במקרה של חידוש המערכה.
דרמה במצר הורמוז: איראן טוענת כי שלוש מכליות נפט נפגעו ממוקשים
משמרות המהפכה האיראניים הודיעו כי שלוש מכליות נפט נפגעו ממוקשים ימיים בעת שעברו בנתיב שיט שלא אושר במצר הורמוז. לטענת האיראנים, המכליות עלו באש בעקבות הפגיעה, אולם בשלב זה לא התקבל אישור עצמאי לפרטי האירוע ולהיקף הנזק.
הדיווח מעורר דאגה מיוחדת בענף הספנות הבינלאומי, שכן מצר הורמוז הוא אחד מנתיבי מעבר האנרגיה החשובים בעולם. כל פגיעה נוספת במכליות או השבתה ממושכת של נתיבי השיט עלולה לגרום לשיבושים באספקת נפט וגז ולהוביל להתייקרות נוספת במחירי האנרגיה.
בתוך כך, נחשפה פעילות של רשת איראנית מסועפת, שלפי ממצאי תחקיר בינלאומי אפשרה העברת ציוד צבאי ודו־שימושי בשווי מיליארדי דולרים למרות הסנקציות וההגבלות האמריקניות. בין הפריטים שנכללו במשלוחים נמצאו חומרים ומרכיבים העשויים לשמש בתעשיות הטילים והכטב"מים.
אוקראינה תחת מתקפה קשה: לפחות 20 הרוגים בתקיפות רוסיות
יום דמים נוסף עבר על אוקראינה, לאחר שמתקפות רוסיות נרחבות במהלך יום חמישי גבו את חייהם של לפחות 20 בני אדם ופצעו עשרות נוספים. הפגיעה הקטלנית ביותר התרחשה בעיר דניפרו, שם נהרגו 14 בני אדם בתקיפת כטב"ם לעבר רציף בתחנת הרכבת המרכזית.
כלי הטיס פגע באזור הומה נוסעים בשעה שרכבת נוסעים עמדה לצאת לדרכה. כוחות הצלה הוזעקו למקום, בעוד מתקפה נוספת גרמה לשריפה במעונות סטודנטים. במקביל דווח על הפסקות חשמל שפגעו בכ־350 אלף משקי בית.
בעיר צ'רניהיב נהרגו שתי נערות ונפצעו 23 בני אדם נוספים בתקיפה באזור אזרחי. בעיר קרמנצ'וק נהרגו שלושה בני אדם ועשרות נפצעו מפגיעות במבני מגורים. מתקפות נוספות פגעו גם באזורים בקייב ובזפוריז'יה.
למרות ההסלמה, הפסקת האש ההומניטרית המקומית באזור אולשקי שבמחוז חרסון נשמרת בשלב זה. ההסכם נועד לאפשר העברת סיוע לכ־2,000 אזרחים ופינוי תושבים המעוניינים לעזוב. מאמצים מדיניים נמשכים לקראת אפשרות לחידוש השיחות בין רוסיה, אוקראינה וארצות הברית במהלך נובמבר.
ספרד באבל: מספר ההרוגים באסון הרכבות עלה ל־69
מניין ההרוגים באסון הרכבות הקשה בספרד עלה ל־69, לאחר שצוותי החילוץ המשיכו במהלך יום חמישי בסריקות בין קרונות הרכבות שהתנגשו באזור טולדו, מדרום למדריד. עשרות פצועים עדיין מאושפזים בבתי החולים, וחלקם סובלים מפציעות קשות.
האסון התרחש ביום רביעי, כאשר רכבת מהירה פגעה מאחור ברכבת אחרת שעמדה על המסילה. מאות נוסעים היו בשתי הרכבות. מעוצמת ההתנגשות נגרם הרס כבד לקרונות, וצוותי החירום נאלצו להפעיל ציוד הנדסי כבד כדי להגיע ללכודים.
ממצאי החקירה הראשוניים מעלים חשד לכשל במערכת האיתות ולהחלטה שגויה לאפשר לאחת הרכבות להמשיך בנסיעתה, למרות אות עצירה פעיל. הרשויות בוחנות את תיעוד התקשורת בין הנהגים למרכז הבקרה ואת אופן קבלת ההחלטות בדקות שקדמו לאסון.
ממשלת ספרד הכריזה על שלושה ימי אבל לאומי, וראש הממשלה פדרו סנצ'ס התחייב לחקירה מקיפה. האסון מגביר את הדרישה לבחינת בטיחות מערכת הרכבות במדינה, לאחר תאונה קטלנית נוספת שהתרחשה מוקדם יותר השנה.
סעודיה ותימן: החות'ים מאיימים על בתי הזיקוק ונמלי התעופה
העימות בין החות'ים בתימן לסעודיה ממשיך להתרחב. במהלך היממה האחרונה טען הארגון כי תקף שורה של יעדים אסטרטגיים בממלכה, ובהם מתקני נפט, בתי זיקוק ונמלי תעופה. הרשויות הסעודיות הודיעו על יירוט טיל בליסטי, אך לא אישרו את מלוא טענות הארגון בנוגע לפגיעות במתקנים.
בין היעדים שעליהם הצביעו החות'ים נמצאים מתקני אנרגיה מרכזיים, ובהם מתחם ראס תנורה ובית הזיקוק ראביג. החשש הוא מפני פגיעה ביכולת הייצוא הסעודית ובתשתיות אספקת הנפט, שעלולות להשפיע על מחירי הדלק בעולם כולו.
במקביל, גורמים מטעם החות'ים דיווחו כי 13 בני אדם נהרגו בתקיפה סעודית באזור תעז שבתימן. הנתונים לא אומתו באופן עצמאי. הלחימה המתמשכת מגבירה את המצוקה ההומניטרית במדינה, שבה אוכלוסיות רבות מתקשות לקבל מזון, מים וטיפול רפואי.
הכלכלה העולמית: מחירי הנפט חוזרים לעלות
מחירי הנפט שבו לעלות במסחר המוקדם של יום שישי, לאחר שסיימו את יום חמישי בירידות מתונות. חבית נפט מסוג ברנט נסחרה סביב 115.7 דולר, בעוד הנפט האמריקני התקרב ל־103 דולר לחבית.
ההתייקרות נובעת בעיקר מהחשש מפגיעה במתקני אנרגיה סעודיים ומהשיבושים המתמשכים באזור מצר הורמוז. המשקיעים עוקבים גם אחר ההתפתחויות הדיפלומטיות בין ארצות הברית לאיראן, כאשר כל הודעה על הסדר אפשרי או על החרפת העימות משפיעה במהירות על השווקים.
מחירי האנרגיה הגבוהים ממשיכים להכביד על חברות תעופה, יצרנים וצרכנים ברחבי העולם. החשש המרכזי הוא שהעלויות יתגלגלו למחירי מוצרים ושירותים, יגבירו את האינפלציה ויקשו על הבנקים המרכזיים להפחית את הריבית.
ארצות הברית: הכלכלה צמחה ב־3.4%, אך האינפלציה ממשיכה להדאיג
נתונים חדשים שפורסמו בוושינגטון מצביעים על כך שכלכלת ארצות הברית צמחה ברבעון השלישי של השנה בקצב שנתי של 3.4%, מעבר לתחזיות הכלכלנים. מדובר בהאצה משמעותית לעומת צמיחה של 2.2% ברבעון הקודם.
הצמיחה נתמכה בהוצאות הצרכנים, שעלו ב־3.8%, ובהשקעות עסקיות נרחבות בתחומי המחשוב והבינה המלאכותית. למרות הנתונים החיוביים, מצבן של חלק ממשקי הבית ממשיך להיות מושפע מעליית מחירי האנרגיה ומיוקר האשראי.
במקביל, מדד האינפלציה המועדף על הבנק המרכזי האמריקני הגיע בספטמבר לקצב שנתי של 3.6%, גבוה מיעד האינפלציה של 2%. הבנק המרכזי הותיר השבוע את הריבית בטווח של 3.75% עד 4%, והשווקים ממשיכים להעריך אפשרות להעלאת ריבית נוספת בדצמבר.
טלטלה באירופה: כריסטין לגארד הודיעה על פרישה מוקדמת
דרמה כלכלית משמעותית התרחשה באירופה, לאחר שנשיאת הבנק המרכזי האירופי, כריסטין לגארד, הודיעה כי תסיים את תפקידה ב־7 בפברואר 2027, כתשעה חודשים לפני תום כהונתה המתוכננת.
ההודעה נמסרה ביום חמישי, במקביל להחלטת הבנק המרכזי להשאיר את הריבית על הפיקדונות ברמה של 2.5%. באירופה מתמודדים עם אינפלציה גבוהה, שהגיעה בחודש ספטמבר ל־3.8%, בין היתר בהשפעת מחירי האנרגיה.
הבנק הזהיר כי המשך התייקרות הנפט והגז עלול להכביד על הצמיחה ולהגביר את עליות המחירים. במקביל, המתיחות בשוק האג"ח הצרפתי והעלייה בעלויות גיוס החוב מגבירות את החשש מפני קשיים כלכליים בגוש האירו.
פרישתה המוקדמת של לגארד צפויה לפתוח מאבק על זהות מחליפה, כאשר המנהיגים האירופים יידרשו לבחור דמות שתוביל את המדיניות המוניטרית בתקופה של אי־ודאות בינלאומית.
סודאן: יותר ממאה הרוגים בתקיפה על שוק בדארפור
ממדי האסון ההומניטרי בסודאן ממשיכים להתברר, לאחר שארגון זכויות אדם מקומי דיווח כי יותר ממאה בני אדם נהרגו ו־113 נפצעו בתקיפת כטב"ם נגד שוק הומה בעיר ניאלה שבחבל דארפור.
התקיפה התרחשה ביום שני, אך במהלך הימים האחרונים נחשפו עדויות נוספות על הפגיעה באזרחים. בין ההרוגים והפצועים היו נשים וילדים, לצד חמושים שנמצאו באזור השוק. צוותים רפואיים דיווחו על עשרות גופות ועל יותר ממאה פצועים שהגיעו לקבלת טיפול.
הדיווחים מייחסים את התקיפה לצבא סודאן, אולם מספר הקורבנות המדויק והנסיבות עדיין לא אומתו באופן עצמאי. ארגוני סיוע קוראים לפתיחת חקירה עצמאית ומזהירים כי המשך התקיפות נגד אזורים אזרחיים מחמיר את המשבר במדינה.
הודו: לפחות שישה הרוגים בעקבות ציקלון עוצמתי
הודו ממשיכה להתמודד עם הנזקים שהותיר אחריו הציקלון ארנב, שפגע ביום רביעי בחוף המזרחי של המדינה. הרשויות אישרו לפחות שישה הרוגים, בעוד דיווחים מקומיים מצביעים על מספר גבוה יותר של קורבנות.
הסופה הביאה עמה רוחות עזות, גשמים כבדים והצפות נרחבות. במדינת אנדרה פרדש נפגעו לפחות 15 אלף עמודי חשמל, ויישובים רבים נותקו מאספקת החשמל. צוותי החירום פועלים לשיקום התשתיות ולהשבת השירותים החיוניים.
לפני פגיעת הסופה פונו יותר מ־180 אלף תושבים מאזורי סיכון באנדרה פרדש ובאודישה. במקביל, אוניית מטען שנשאה 20 אנשי צוות נותרה תקועה מול החוף בשל תנאי הים הקשים. אף שהציקלון נחלש, נמשכות פעולות השיקום וההתמודדות עם הנזקים.
משבר בריאות עולמי: מגפת האבולה מתרחבת בקונגו
התפרצות האבולה ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו ממשיכה לעורר דאגה בינלאומית. הנתונים הרשמיים האחרונים מצביעים על יותר מ־10,000 מקרי הדבקה מאומתים ועל קרוב ל־4,900 מתים מאז תחילת ההתפרצות בחודש מאי.
המחלה, הנגרמת מזן בונדיבוגיו, התפשטה לעשרות אזורי בריאות במדינה, ומקרים זוהו גם במדינות נוספות. החשש המרכזי של הרשויות הוא מהמשך שרשראות הדבקה שאינן מזוהות בזמן, בעיקר באזורים שבהם שירותי הבריאות מתקשים לפעול.
מאמצי הבלימה נפגעים בשל הלחימה במזרח קונגו, מחסור בצוותים רפואיים ופגיעה בתשתיות הבריאות. גורמי בריאות בינלאומיים קוראים להרחבת הפעילות האזורית, לשיפור מערכי הבידוד ולהאצת הניסויים בחיסונים ובטיפולים ייעודיים.
צרפת: החשוד בפיגוע הירי הודה כי בחר קורבנות ממניע גזעני
התפתחות משמעותית נרשמה בחקירת מתקפת הירי שהתרחשה ב־23 באוקטובר בפרברי פריז, שבה נרצח אדם אחד ושבעה נוספים נפצעו. התביעה הצרפתית הודיעה כי החשוד, בן 39, הודה שבחר לפגוע באנשים שלדעתו היו מוסלמים או ממוצא אפריקני וצפון־אפריקני.
לפי החקירה, החשוד תכנן את המתקפה במשך תקופה ממושכת והשתמש בנשק אוטומטי. בחיפוש בביתו אותרו אמצעי לחימה וחומרים נוספים שנבדקים כחלק מהחקירה. בין הפצועים במתקפה הייתה גם ילדה.
במהלך יום חמישי הוגש נגד החשוד כתב אישום ראשוני בגין רצח וניסיונות רצח בנסיבות טרור ובמניע גזעני, והוא הועבר למעצר. האירוע מעורר דיון ציבורי חריף בצרפת סביב אלימות קיצונית, הסתה וביטחון הקהילות השונות.
רוסיה מרחיבה את השפעתה: פוטין אירח פסגה עם מנהיגי אפריקה
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אירח במוסקבה פסגה בהשתתפות נציגים מכמעט 50 מדינות אפריקניות, בניסיון להרחיב את שיתוף הפעולה הכלכלי, המדיני והביטחוני בין הצדדים.
פוטין הציג את רוסיה כשותפה מרכזית למדינות אפריקה והדגיש את נכונותה לסייע בתחומי האנרגיה, הכרייה, התעשייה והביטחון. הוא גם הביע תמיכה בהגדלת הייצוג האפריקני במועצת הביטחון של האו"ם.
הפסגה מתקיימת על רקע התחרות הגוברת בין רוסיה, ארצות הברית, סין ואירופה על השפעה ביבשת. מוסקבה מבקשת להרחיב את קשרי המסחר והביטחון שלה, בשעה שהיא ממשיכה להתמודד עם השלכות המלחמה באוקראינה והסנקציות המערביות.
מבט להמשך היום: המזרח התיכון והכלכלה העולמית במרכז
במהלך יום שישי צפויה תשומת הלב הבינלאומית להמשיך להתמקד במגעים בין ארצות הברית לאיראן ובסיכון לחידוש המערכה הצבאית. גורם משמעותי נוסף יהיה המשך המתיחות בסעודיה ובמצר הורמוז, שעלול להשפיע על אספקת האנרגיה העולמית.
באירופה יימשכו פעולות החילוץ והחקירה בעקבות אסון הרכבות בספרד, בעוד באוקראינה יפעלו הרשויות לשיקום הנזקים מתקיפות הכטב"מים. במקביל, העולם יעקוב אחר המשברים ההומניטריים בסודאן ובקונגו ואחר השלכות הציקלון בהודו.
נא שימרו על שפה נקייה אשר מכבדת אתכם














