- הממשלה אישרה במשאל טלפוני את תקנות הסגר הלילי
- "האולפן הפתוח" 24.02 | צפו
- בעקבות פציעת הלוחם: הוחלט על עצור בטיחות לכלל יחידות היבשה
- הקורונה בארצנו: 3,084 נדבקים אובחנו מחצות, 785 חולים במצב קשה
- גמליאל: "לזפת הזאת יש כתובת ויש לה גורם אחראי. אנו בעיצומה של ...
- משרד הבריאות החליט: אין לשווק דגים מהים התיכון עד להודעה חדשה
- דובר משרד החוץ של איראן: ''נתניהו מנסה ליצור איראנופוביה''
- מטפסים עד הקצה בשביל לשמור על גבול לבנון | סמ״ר סוקולוב: ״האחר...
- אוחנה: ״קורא להקפיד על ההנחיות לא בגלל המשטרה, אלא כדי שכל מי ...
- פתיחה מלאה באפריל | רה״מ מציג: תכנית חמשת הצעדים ליציאה מלאה מ...

דיון בוועדת העליה והקליטה: חיילים בודדים צוברים חובות ועורקים כדי לחפש עבודה
וועדת המשנה של וועדת העליה והקליטה דנה היום (שלישי) במצוקתם של חיילים בודדים, הצוברים חובות כספיים – ואינם מסוגלים להחזירם.
ע"פ נתוני הסיוע המשפטי לחיילים בודדים שהוקם במשרד המשפטים, בארבע השנים האחרונות, מאז הוקם סיוע זה נפתחו 1897 תיקי חיילים בודדים כרבע מתוכם היו בכלא. בשנת 2019 פנו 619 חיילים לסיוע משפטי, כ-66% פנו בענייני חובות.
יו"ר הוועדה, ח"כ אלכס קושניר: "היתכן שבמדינת ישראל של 2020 חיילים בודדים נאלצים לערוק ולעבוד כדי לכסות את חובותיהם? הגיע הזמן לתקן את המצב שבו חוב קטן של חייל בודד, הופך להיות מועקה ונטל על החייל במהלך שירותו ולאחר שחרורו. עצם המחשבה שבזמן שהחייל מגן על המדינה, עטים עליו נושים מכל מיני סוגים בלתי מתקבלת על הדעת.
היום בוועדה עשינו מיפוי של הגורמים האחראים וצווארי הבקבוק בהלכי הסדר החובות. הוועדה בראשותי תנקוט פעולות אופרטיביות ותקדם חקיקה על מנת לאפשר לחיילים הבודדים אורך נשימה בזמן שהם מהווים עבורנו מגן".
לדברי עו"ד גיא קונפורטי, מנכ"ל עמותת נדן – סיוע המשפטי לחיילים בחובה, כמעט כל החיילים מספרים כי דמי המחיה מצה"ל – מעוקלים. זאת, למרות שהחוק אוסר עיקול דמי קיום לחיילי חובה. לדבריו, על החייל להצהיר בבנק כי הוא בשרות חובה, ואז אסור על הבנק לעקל – אך עובר זמן עד שהחייל המשרת בבסיס קדמי, מצליח להגיע פיזית לבנק או ליצור עמו קשר. הוא הוסיף כי לעיתים גם פריסת חובות של כמה מאות ₪ לחודש, היא קשה ביותר לחייל המשתכר סכום נמוך כדמי קיום מהצבא. לדבריו, בעבר הועלתה יוזמה להקפיא ולפרוס את תשלומים לחיילים, אך עקב הבחירות היוזמה לא יצאה לפועל. קונפורטי שיבח את שיתוף הפעולה הטוב בנושא עם הביטוח הלאומי.
עו"ד דקלה צרפתי-דלג'ו, רכזת בסיוע המשפטי, הוסיפה כי "חייל עם חובות, לא פנוי נפשית לשירות הצבאי והוא מחפש לצאת לעבוד כדי להחזיר את חובותיו, מתחיל לערוק, מגיע לכלא 4 – ובזמן השהיה בכלא איננו מקבל משכורת, עורק שוב ואז נפלט מהצבא – ולא זכאי לאף הטבה".
עודדה פרץ, סגנית המפקח על הבנקים הכחישה הכרות עם מקרים כאלו, והבטיחה לבדוק – "ולתקן את המצב מהשורש".
אל"ם גלית גולן, מפקדת המרכז לחיילים בודדים, הדגישה כי כלל נתוני חשבונות הבנק של החיילים הבודדים מגיעים מצה״ל ובכך למעשה, הבנקים יודעים אלו חשבונות הם של חיילים בודדים. לטענתה, הבעיה היא באכיפת החוק האוסר עיקול כספי חייל בשירות חובה. במרכז שהיא אמונה עליו, קיימים נתונים על כלל חשבונות הבנק של החיילים – אך אפשר שלאותו חייל מספר חשבונות וכך למעשה נוצרות חובות באחד מהם – שלא ידוע לצה"ל.
בוועדה עלתה גם הבעיה שחיילים בודדים אינם יכולים למשוך את הכסף מתוכנית ״חיסכון לכל ילד״, עקב הצורך בחתימת שני ההורים לשחרור הכספים מתוכנית זו.
לדברי דולי דדון, מנהלת פניות הציבור במשרד התקשורת, אין כיום הוראה רגולטורית נפרדת לחיילים הבודדים, לגבי חובות טלפונים-ניידים, ואילו עמית פלישון, נציג חברת החשמל, אמר כי לא נותק אף חייל בודד אלא התקינו מונה תשלום העוזר להם לנהל את צריכת החשמל באופן יעיל. יהודה סיסו, מנכ״ל תאגידי המים והביוב, הוסיף אף-הוא כי "לא מנתקים אף אדם ובמקרה של חובות אנו נפגשים איתם על מנת לבדוק מה ניתן לעשות כדי לעזור לאותם חיילים".