משרד המשפטים: 92,422 תיקים חדשים בהם ניתן ייצוג משפטי נפתחו ב-2018 - 0404
משרד המשפטים: 92,422 תיקים חדשים בהם ניתן ייצוג משפטי נפתחו ב-2018 שלמה מור

משרד המשפטים: 92,422 תיקים חדשים בהם ניתן ייצוג משפטי נפתחו ב-2018

משרד המשפטים פרסם הבוקר (חמישי) את דו"ח הפעילות של הסיוע המשפטי לשנת 2018: 92,422 תיקים חדשים בהם ניתן ייצוג משפטי, 337,965 שיחות למוקדים הטלפוניים, 23,018 תיקים בתחום החובות, התחומים בהם נפתחו מרבית התיקים: מעמד אישי, חובות וביטוח לאומי.

בשנת 2018 נפתחו בסיוע המשפטי 92,422 תיקים חדשים בהם ניתן ייצוג משפטי, עליה של 13% ביחס למספר התיקים שנפתחו בשנת 2017, כך עולה מדו"ח הסיוע המשפטי לשנת 2018. מהדו"ח עולה במהלך שנה זו ניתן מענה ל-337,965 שיחות נכנסות במוקדים הטלפוניים של הסיוע המשפטי (עליה של 44% בהשוואה לשנת 2017), והתחומים בהם נפתח מספר התיקים הגבוה ביותר בשנת 2018 הם תחום מעמד אישי (תיקי מזונות, הסדרי ראיה ומשמורת, גירושין וצוואות), תחום החובות ותחום הביטוח הלאומי.

תחום המעמד האישי (מזונות, הסדרי ראיה ומשמורת, גירושין, ירושות וצוואות) הוא התחום בו נפתח מספר התיקים הגבוה ביותר בסיוע המשפטי בשנת 2018 עם 37,030 תיקים, עליה של 19.8% לעומת מספר התיקים בתחום זה בשנת 2017. בתחום החובות (פשיטות רגל, הוצאה לפועל, כינוס נכסים וכדומה) נפתחו 23,018 תיקים, כשהסיוע המשפטי מהווה הגורם המרכזי בייצוג חייבים בפשיטת רגל בישראל, ומייצג בלמעלה מ-50% מהתיקים המתנהלים בתי משפט. מהדו"ח עולה כי בשנת 2018 הוגשו 8,204 בקשות לפשיטת רגל בייצוג מטעם הסיוע המשפטי. בשנת 2018 נפתחו 888 תיקי דיור ציבורי, גידול של 30% ביחס למספר התיקים שנפתחו בתחום זה בשנת 2017. עלייה משמעותית נרשמה גם בייצוג בענייני עבודה, כשבשנת 2018 נפתחו בסיוע המשפטי 2,292 תיקים בתחום דיני עבודה (עליה של 21%).

תיקים בולטים בשנת 2018 בתחומי ייצוג שונים של הסיוע המשפטי: תחום ייצוג ניצולי שואה: בשנים 2013-2018 נפתחו בסיוע המשפטי כ-14,382 תיקים בתחום ניצולי שואה, בשנת 2018 בלבד נפתחו בסיוע המשפטי 2,693 תיקים בתחום זה. הכרה בתביעה שהוגשה בגין עבודות כפייה בטוניס – העורר, יליד 1928, מהעיר ספקס בטוניס, עלה ב-1955 לארץ. העורר הגיש תביעה לרשות להכרה בעבודות כפייה בתקופת המלחמה בטוניס. בקשתו נדחתה מהנימוק כי הצהרתו אינו עולה בקנה אחד עם התיעוד ההיסטורי.

בעדותו בפני ביהמ"ש במסגרת הערר שהגיש הסיוע המשפטי סיפר העורר כי במהלך המלחמה אביו נלקח ע"י הגרמנים לעבודות כפייה ברכבת והוא עצמו נשלח ל"קומנדטור" – משרד הכובש הגרמני. בכל בוקר, נלקח עם חבריו ע"י הגרמנים לעבודות כפייה פיזיות ושונות. עוד הצהיר כי נערכו ניסויים על גופו שהותירו בו צלקות רבות וכן תופעות לוואי. לאחר דיון הוכחות וחקירה נגדית של העורר, הרשות לזכויות ניצולי השואה הסכימה והכירה בעורר כניצול שואה.

עצירת הליכי גבייה לא מוצדקים כנגד ניצולת שואה – קשישה ניצולת שואה קיבלה התראה לפני עיקול מיטלטלין מתאגיד המים 'מי שקמה' בחולון, זאת בשל חוב מים שהצטבר בחשבונה לטענתם. מבירור המצב עלה כי החוב נוצר בשל העובדה ששכניה לבניין גנבו ממנה מים על ידי חיבור פיראטי לדוד השמש שלה, בנוסף הם חסמו את הגישה לחצר בה היו שעוני המים. פניותיה לתאגיד המים לא נענו, ורק לאחר פנייתה לסיוע המשפטי והגשת תביעה ובקשה לצו מניעה שהוגש על ידי הסיוע המשפטי, הוסכם על הקפאת הליכי הגבייה של התאגיד נגד הניצולה.

סיוע לניצולת שואה במחיקת חוב ארנונה של כ-220,244 ₪ – האישה בת 88 קיבלה הודעה מהעירייה במקום מגוריה שעל שמה רשום חוב בסך 220,244 ¤ בגין נכס בו התגוררה בעבר (עד שנת 1996). בקשתה של האישה למחיקת החוב סורבה על ידי העירייה ומשרד הפנים, ולאחר התערבות הסיוע המשפטי ופניות שהועברו בנושא, אושרה מחיקת החוב במלואו.

תחום ייצוג קטינים: בשנת 2018 נמשך הדיון בעתירה לבג"ץ שהגיש הסיוע המשפטי בשמם של נערים ונערות בסיכון על המחסור במעונות נעולים – העתירה הוגשה בשלהי 2017 נגד משרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים בעניין רשימות ההמתנה להשמה במסגרות הנעולות והאבחוניות של רשות חסות הנוער. העתירה ממשיכה להתנהל בימים אלו.

החלטה תקדימית של בית משפט לענייני משפחה על ביטול אימוץ ומחיקת שם המשפחה של ההורים המאמצים, לבקשתם של שני אחים שנמסרו לאימוץ כשהיו בני 4 – בית המשפט לענייני משפחה בנצרת קיבל את הבקשה והורה, בהחלטה תקדימית, על ביטול האימוץ של שני האחים ומחיקת שם המשפחה של ההורים המאמצים מתעודות הזהות שלהם. בקשתם זו הגיעה על רקע התעללות והזנחה קשה שהם חוו מצד ההורים המאמצים וסופה שהיא הותירה אותם ללא כל השתייכות משפחתית.

הבטחת טיפולים חיוניים מטעם קופ"ח כללית עבור קטין הסובל ממחלת ניוון שרירים: הסיוע המשפטי ייצג קטין בן 16.5 הסובל ממחלת ניוון שרירים ופגיעה משמעותית בתפקודי נשימה, שקופת החולים סירבה לרכוש עבורו מכשיר רפואי לסיוע נשימתי. הסיוע המשפטי הגיש בקשה למתן צו לטיפול רפואי הולם לבית הדין לעבודה, ובעקבות המהלך הנושא הוסדר מול משפחת הקטין.

תחום זקנה וכשרות משפטית (אפוטרופסות): הגשת עתירה לבג"צ בשמם של שלוש נשים בגיל זקנה להישאר בבתיהן ולא לעבור לבתי אבות סיעודיים: העתירה הוגשה על מנת למנוע הוצאה כפויה מביתם של אנשים זקנים עריריים שמתנגדים לכך – העתירה עמדה על כך שהמדינה באמצעות משרד הבריאות משלמת סכומי עתק למגורים בבית אבות, ובמקביל נמנעת מלסייע להשלים את תשלום שרותי הטיפול בבית (בסכומים נמוכים בהרבה). העתירה גם הדגישה את חשיבות קיום זכות הבחירה בסוף החיים ושמירת רצונותיו של אדם. בג"צ הורה להשיב את העניין לערכאת ביהמ"ש למשפחה, והנשים, בנות 85 ו- 96 זכו להישאר בביתן, כרצונן, וזאת בהחלטות עקרוניות ומחדשות, המושתתות על הזכות לבחור את סוף החיים.

הגשת תביעת נזיקין אזרחית נגד בית האבות נאות כיפת הזהב בחיפה, עובדיו ומנהליו ונגד משרד הבריאות בשל התעללות נמשכת בדיירים זקנים באחת המחלקות – לאחר שתיעוד שערך אחד העובדים פורסם באמצעי התקשורת, הסיוע המשפטי יזם פניה למשטרת ישראל, ובאמצעותה לדיירים ולמשפחות הנפגעים, ובהמשך הגיש תביעה נזיקית תקדימית בבית המשפט המחוזי בחיפה בשם כ-30 תובעים, דיירים זקנים ובני משפחותיהם, ואשר עדיין מתנהלת.

תחום סיוע לנפגעות עבירות מין: צו מגבלות כנגד אב שפגע מינית בביתו: נפגעת עבירת מין פנתה לסיוע המשפטי לאחר שחששה כי אביה שפגע בה בעת שהייתה ילדה ישתחרר מהמאסר ועתיד לעבור להתגורר בבית אמו הסמוך למקום עבודתה של הנפגעת. הסיוע המשפטי הגיש בשמה בקשה לפי חוק המגבלות, מה שהוביל להחלטת בית המשפט לא לאפשר לאב להיכנס לשכונת המגורים של הנפגעת וכן יוכל להגיע למרכז העיר רק בשעות שנפגעת סיימה את עבודתה.

תחום ייצוג משפחות נפגעי עבירות המתה (סנ"ה): תביעה אזרחית נגררת להרשעה בפלילים – בשנת 2013 נקלע צעיר בן 18 לקטטה, שבסיומה הוכה למוות על ידי מספר צעירים. על פי כתב האישום, הקטטה פרצה כתוצאה מוויכוח שהתגלע בין שתי חבורות צעירים מחוץ למועדון בו בילו, והמנוח הוכה למוות באכזריות על ידי מספר נערים. במסגרת החקירה נעצרו שבעה צעירים שהודו כי הם פגעו במנוח וגרמו למותו וכנגדם הוגש כתב אישום בגין הריגה.

במאי 2014 לאחר שהנאשמים בתיק הורשעו במסגרת הסדר טיעון הגישה המשפחה של המנוח באמצעות הסיוע המשפטי תביעה נגררת להרשעה בפלילים נגד הנאשמים. בסופו של יום התיק הסתיים בקבלת הצעת בית המשפט ופסיקת פיצויים בסך של 1,358,000 ₪ למשפחת המנוח בחלקים שונים בין הנאשמים.

תחום דיור ציבורי: עתירה עקרונית לעניין אפלייתן של מקבלות קצבת מזונות בזכאות לדיור ציבורי: הסיוע המשפטי ייצג אם חד הורית בעתירה עקרונית נגד משרד השיכון, שעסקה באפלייתן של אימהות חד הוריות, המתקיימות מקצבת מזונות, בשל כך שזכאותן לדיור ציבורי נשללה על הסף ללא כל בחינה מהותית. העתירה התקבלה וניתן בה פס"ד מקיף ומשמעותי הנוגע בזכות לקורת גג, בקשיים הניצבים בפני אוכלוסיות העוני ובתפקידו החשוב של הסיוע המשפטי ב"ניטרול" אותם חסמים והעלאת סוגיות רוחב באמצעות הבאת סוגיות עקרוניות לפתחו של בית המשפט.

דייר של הדיור הציבורי, נכה רתוק לכסא גלגלים שלא יכול היה לצאת שנתיים מחדרו: עם אישור רפואי לאביזרי ניידות ומיטה רפואית, התגורר יחד עם אשתו בדירה ציבורית קטנה בגודל 30 מ"ר. במשך כשנתיים האיש לא יכל לצאת מחדרו לאור מצבו הרפואי, וניסיונותיו לממש את זכותו לשינוי בדירה מול משרד השיכון לא צלחו. בעקבות התערבות הסיוע המשפטי בשיח עם משרד השיכון, הועברו לבסוף, בני הזוג לדירה חלופית עם מעלית לשביעות רצונם.

תחום הליכי פשיטת רגל (מחיקת חובות): אישה שהגיעה פיזית למוקד קבלת הקהל על מנת לקבל סיוע, חשבה שהחובות שלה לבנק נאמדים בכמה עשרות אלפי שקלים וביקשה להסדיר זאת. תוך כדי בדיקת החובות על ידי עורכי הדין של הסיוע, התגלה שהחובות שלה לבנק נאמדים ב-3 מיליוני שקלים, לאחר שהחוב צמח בגלל ריבית, והתברר שהבנק לא עדכן את הריבית השנתית במשך 16 שנה. לאחר דין ודברים בין הסיוע המשפטי לבאי כוחו של הבנק ושאר הנושים, הוחלט לסגור את החוב מבלי שהאישה נדרשה לשלם.

סיוע במקרים של עושק צרכנים: ביטול עסקאות צרכניות שנעשו תוך ניצול מצוקתו של הלקוח הזקן – הסיוע המשפטי ייצג מספר פונים בגילאי זקנה שנפלו קורבן לעסקאות מכר בהיקפים של עשרות אלפי שקלים מבלי שהם כלל הזדקקו למוצרים עליהם שילמו, והגיש תביעות לביטול עסקאות אלו במידה והגורמים המספקים סירבו להשיב את התשלומים.

תחום סיוע בגביית מזונות חו"ל: בשנת 2018 נפתחו בסיוע המשפטי 158 תיקי מזונות חו"ל, 66% מהתיקים עסקו בסיוע בגביית מזונות מחייב המתגורר בחו"ל עבור משפחתו ילדיו החיים בישראל, ו-33% מהתיקים עסקו בסיוע בגביית מזונות של משפחות מחו"ל כנגד חייב המתגורר בישראל. זאת, במסגרת היותו של הסיוע המשפטי הרשות המרכזית של מדינת ישראל לאכיפה בינלאומית של תשלומי מזונות ילדים, ובעניין זה הסיוע המשפטי מהווה נדבך חיוני ביישום מחויבותה של מדינת ישראל על פי סעיף 27 לאמנה בדבר זכויות הילד להבטחת זכותם של ילדים לרמת חיים הולמת, לרבות באמצעות גביית מזונות מאת הוריו.

תחום אשפוז כפוי: במהלך שנת 2018 נפתחו בסיוע המשפטי כ-5,668 תיקים בתחום האשפוז הכפוי, ויוצגו כ-9,650 לקוחות בפני ועדות פסיכיאטריות. התערבות הסיוע המשפטי הביאה לשחרור אדם שאושפז בכפיה לאחר ויכוח בבנק שהתלהט ועימות עם השוטרים – שוטרים שהוזמנו למקום ריסנו את האיש, תוך שהפעילו עליו אלימות באמצעות טייזר שהיה ברשותם. בלהט הוויכוח המערער קרא לעבר השוטרים "פלישתים", ועל רקע זה הוצאה בעניינו הוראת אשפוז. המערער העיד בפני בית המשפט המחוזי והסביר כי קרא לשוטרים "פלישתים", היות שהרגיש לכוד במצב של יחיד מול רבים בדומה לפרשת דוד וגוליית מהמקורות. בית המשפט קיבל את הערעור אותו הגיש הסיוע המשפטי, בקבעו כי האירוע עצמו אינו מעיד על מחלת נפש או על מסוכנות פיזית ומידית, שכן השוטרים הם אלה שהפעילו אלימות כלפי המערער.

תחום המאבק בסחר בבני אדם: הסיוע ייצג אזרחית מולדובה בתביעת פיצויים נגד העבריין שהורשע שסחר בה למטרות זנות – האישה קיבלה סיוע משפטי בתביעת פיצויים נגד האדם שהורשע כלפיה בעבירות של הבאת אדם לידי מעשה זנות (ריבוי עבירות) וכליאת שווא. הנתבע נמלט מישראל לאחר ביצוע העבירות, נעצר ברוסיה בשנת 2014, ובשנת 2015 הוסגר לישראל. האישה ממשיכה לשהות בישראל מתוקף היותה בת זוגו של אזרח ישראלי. הצדדים הופנו לגישור ובשנת 2018 הגיעו להסדר פשרה שאושר כפסק דין, במסגרתו הוסכם שהנתבע ישלם לתובעת 100,000 ¤, והסכום אכן שולם.

שר המשפטים, אמיר אוחנה: "באמצעות הייצוג בתיקים הפרטניים והשמעת קולם של לקוחות הסיוע המשפטי בתהליכי עיצוב מדיניות, הסיוע המשפטי ממלא שליחות חברתית חשובה והוגנת. אני מברך את עובדי הסיוע המשפטי ואת עורכי הדין מטעמו, הפועלים ללא לאות למען החלשים והנזקקים באמת בחברה, ומאחל להם להמשיך ולמלא שליחותם זו עבור אלה שידם אינה משגת להגשים את עיקרון הצדק".

מ"מ מנכ"ל משרד המשפטים, סיגל יעקבי: "הדו"ח כולל דוגמאות רבות להליכים משפטיים תקדימיים שעניינם מיצוי זכויות כלכליות, השפעתו של עוני בהליכי מעמד אישי, הגנה על אוכלוסיות מוחלשות, ייצוג הורים שילדיהם מוצאים מהבית לצורך אימוץ, סיוע לניצולי שואה ועוד נושאים רבים וחשובים. דוגמאות אלה מלמדות על גישת הסיוע המשפטי, המבקש ללמוד מכל מקרה, והרואה את הלקוח במרכז".

מ"מ ראש הסיוע המשפטי, עו"ד לימור גולדנברג-חדד: "הסיוע המשפטי הוא הגוף המרכזי המעניק ייצוג משפטי רחב היקף לאוכלוסיות מוחלשות. העבודה היומיומית עם אוכלוסיות אלה מעמידה את עובדי הסיוע המשפטי ועורכי הדין הפועלים מטעמו בחזית ההבנה אודות חלקי החברה הישראלית הפחות חזקים, ובחזית החברתית של פעולה למען אוכלוסיות מוחלשות. פעולה זו מתבטאת גם בייצוג האישי של כל לקוח, וגם בהשמעת קולן של האוכלוסיות המיוצגות על ידו בפני הרשות המחוקקת, מול משרדי הממשלה וגופים נוספים".

הירשם
התראה על
guest
0 תגובות
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות
אתר 0404 מכבד את זכויות היוצרים ועושה מאמצים לאיתור בעלי הזכויות ביצירות הכלולות בכתבות. אם זיהית יצירה שאתה בעל הזכויות בה ואתה מעוניין להסירה מהכתבה, אנא פנה אלינו למייל: [email protected]
6
0
Would love your thoughts, please comment.x