מקצועות העתיד בהייטק - 0404
מקצועות העתיד בהייטק 123rf

מקצועות העתיד בהייטק

רבים בטוחים שככל שאנחנו מתקדמים אל העתיד, כך וכך יהיו פחות משרות עבודה. לא מעט אנשים משוכנעים שרובוטים הולכים להחליף אותנו ואפילו מקצועות שהיום נחשבים לנחשקים מאוד בעולם ההייטק לא יהיו מבוקשים יותר. האם זה נכון? האם באמת עוד כמה שנים רובוטים יחליפו את כולנו ואנחנו נישאר בבית מחוסרי עבודה? במילה אחת: לא ובשלוש מילים: לא, ממש לא. אז בואו ונדבר קצת על מקצועות העתיד.

אנחנו תמיד נזכור את הסרטים או משחק המחשב שהיו בשנות ה-90, עם המכוניות המעופפות, הרולר סקייטס שהיה אפשר לרחף איתם באוויר ובעיקר את הרובוטים שמחליפים אותנו בהכל, בין אם זה במפעלים התעשייתיים או בין אם זה העוזרים האישיים. אבל כיום? מתברר שהמציאות שונה לגמרי מהדמיון של אותם סרטים.

נודה באמת, אם החיים שלנו היו הולכים לפי התחזיות האלה, ככל הנראה שלרובנו לא הייתה עבודה, היינו יושבים בבית ולא עושים הרבה. אבל בפועל? בכל שנה ושנה קיימות יותר ויותר משרות, יותר תחומים בעולם החדש מתפתחים ובעקבות כך הדרישה עובר ג'ובים רק עולה ועולה.

יתרה מכך, המון אנשים (בין אם מיד אחרי השירות הצבאי שלהם או כאלה שבוחרים בהסבת מקצוע) מגיעים להחלטה שהם רוצים ללמוד כל מה שקשור להייטק, בין אם זה מדעי המחשב באקדמיה או קורס מקצועי ומקיף באחד ממרכזי ההכשרה בישראל, כמו האקריו (HackerU).

בזכות מי?

אז הגורם המרכזי שבזכותו יש לנו כל כך הרבה יותר משרות כיום הוא ללא ספק עולם הדיגיטל שהתפתח. אם עד לפני כמה עשרות שנים שימוש במחשב היה בקושי לענייני עבודה וקצת לגלישה באינטרנט היום, "הקופסה" הזאת היא חלק בלתי נפרד מחיינו.

עכשיו, כשאני כותב "מחשב", אני מתכוון להרבה מעבר לזה. אני מדבר על עולם שלם של תכנות, פיתוח, אנשים שמטפלים בתקלות שלו, אתרי אינטרנט, בניית אתרים, פרויקטים, יצירת אפליקציות, עיצוב גרפי, שיווק בדיגיטל וכו'. העולם הדיגיטלי רק הולך ומתפתח ובעקבות כך אנחנו עדים ליותר משרות שצצות להן מיום ליום.

בואו ונדבר על שני מקצועות שכנראה לא ייעלמו בשנים הקרובות:

שיווק בדיגיטל

אני בעצמי זוכר שאל פרסומות היינו נחשפים דרך הטלוויזיה, הרדיו, העיתון או אפילו בפליירים שחילקו לתיבות הדואר שלנו ובעיקר בשלטי חוצות. כמה הפרסום הזה היה מועיל? לא יותר מדי, הוא היה יותר בשביל לחדור לתודעה של אנשים ופחות בשביל למכור או לגרום לאנשים להגיע לביתי העסק.

אבל כיום, בזכות העידן האינטרנטי, שכולנו משתמשים בטלפון החכם שלנו אינספור שעות ביום, ניתן להגיע לכל אדם ואדם בעזרת פרסום ממוקד וייחודי בשבילו. נגיד ואני ממש אוהב אוכל אסייתי, זה אומר שיש המון עמודים שעשיתי להם 'לייק' שמתעסקים באוכל תאילנדי ובלי קשר לכך, פייסבוק יודעת כבר עם הזמן מה אנחנו אוהבים או לא אנחנו לא.

אחרי כמה זמן שהוא יקלוט את זה, הוא יתחיל לפרסם לי מסעדות אסיאתיות וכמובן שהן יהיו רלוונטיות עבורי. לא? אבל בשביל שהפרסום באמת יגיע ליעד האיכותי, יש צורך באיש דיגיטל טוב, לכן זו עוד משרה ש"נוצרה" רק בשנים האחרונות, אך החשיבות שלה בכל מקום שרוצה לקדם את זה רק עולה ועולה.

כמובן שפרסום בדיגיטל זה לא רק פייסבוק ויש חשיבות לדברים אחרים, כמו הפרסום בגוגל, בין אם הוא אורגני (מבלי לשלם עליו) או ממומן.

כמעט כל בית עסק, מותג או ארגון צריך היום פרסום בדיגיטל, בין אם זה חדר בריחה שנמצא בחיפה, מסעדת גורמה בעזריאלי או אפילו נייקי בעצמם. ובעתיד? בעתיד זה רק ילך ויגדל. רק המותגים הגדולים ביותר ימשיכו לפרסם את עצמם בפרסומות בטלוויזיה וכל השאר יפנו לפרסום הדיגיטל, איפה שהפרסום הרלוונטי, האיכותי והממוקד באמת נמצא.

אולי לחלקכם זה אפילו ענה על השאלה של: "מה כדאי ללמוד", אבל חשוב לדעת, על מנת להיות במקצוע הזה, דרוש מכם להיות אנשים סבלניים, יצירתיים, בעלי אהבה למספרים ועוד.

נכון, ייתכן שפייסבוק עוד כמה שנים תחלוף מהעולם, אבל אל דאגה, כי את הפייסבוק תחליף פלטפורמה אחרת ואת אותה פלטפורמה אחרת תחליף עוד אחת וכן הלאה. זה יהיה גלגל גדול שלא ייפסק אף פעם, והאמת? אף אחד לא באמת רוצה שלא יהיו רשתות חברתיות יותר.

פיתוח אפליקציות

מי מאיתנו לא מבלה לפחות כמה שעות טובות עם הסמארטפון שלו ביום? זה לא משנה אם זה באוטובוס, סתם בזמן העבודה, בשירותים או בכל מקום אחר. כולנו נכנסים מדי פעם לפייסבוק, לאינסטגרם או לכל אפליקציה אחרת? סתם אם זה אפילו לבדוק כמה-כמה נגמר בדרבי או שבא לנו לייצר מם חדש.

על כל האפליקציות האלה עובדים מפתחים, המון מפתחים, כאלה שלמדו זאת במשך כמה שנים או אפילו עברו קורס מקצועי בשביל כך, אותם מתכנתים לומדים מספר שפות תוכנה שונות על לפתח את האפליקציה על הצד הטוב ביותר.

אין ספק שיש יותר ויותר ביקוש עבור אפליקציות היום, כמעט כל בית עסק היום רוצה שתהייה לו אפליקציה משלו. אנשים משתמשים המון בסמארפונים ולכן חשוב להם לעשות את הסוויץ' גם לשם.

תחשבו שפעם בשביל לעשות פעולות בסיסיות בבנק היינו צריכים להתקשר למוקד, לחכות כמה דקות (במקרה הטוב) ולאחר מכן להגיע אל הנציג ו…. רק אז (ואולי) היינו מצליחים בפעולה שהיינו רוצים. היום? בזכות האפליקציה, כמעט כל פעולה שתרצה לעשות תוכל לבצע בתוך מספר דקות.

והביקוש רק הולך ומתגבר, אנשים רק הולכים להשתמש יותר בטלפונים שלהם ויותר באפליקציות. לכן, אין שום סיכוי בעולם שהמקצוע הזה ייעלם.

מקצועות העתיד – מה צופן לנו שם?

אז ברור לנו כבר שעד שנת 2030 יקומו להם עוד מלא מקצועות חדשים, בין אם הם קשורים להייטק או לא. מקצועות כמו בניית ועיצוב בינה מלאכותית, עיצוב ואפיון רובוטים ובוטים כבר יהיו חלק מהנורמה בתעשיית העולם "החדש". אבל מה מעבר לכך? האם צורת העבודה שלנו תשתנה? ייתכן מאוד שכן.

לדעתי (וזו דעתי בלבד) כל התעשייה תשתנה ובהייטק בפרט. קודם כל, יהיו הרבה אנשים שיעבדו כפרילנסרים, זאת אומרת? רוב החבר'ה בתעשייה לא ירצו להיות "חתומים" במקום אחד לאורך זמן, הם יעדיפו לבצע עבודות או פרויקטים מסוימים לזמן קצר.

שנית, זמני העבודה משתנים, אם היום זה נחשב בגדר ה"נורמלי" לעבוד כ-8-9 שעות, אני חושב שבעתיד זה ישתנה. אנשים לא יסכימו לעבוד למשך כל כך הרבה שעות במשך היום, מנהלים יבינו שאין כמעט סיבה להחזיק את העובדים שלהם לכל כ הרבה זמן ויעדיפו שיעבדו פחות שעות אבל הם יהיו הרבה יותר פרודוקטיביים.

דבר אחרון, כפי שציינתי בהתחלה, כל העולם של הבינה המלאכותית הולך להיכנס בקצב מהיר אל תעשיית ההייטק. התחום שרק מעט חברות נגעו בו עד עכשיו הולך להשתנות ולצבור תאוצה, בעתיד נראה יותר רובוטים או תוכנות מסוימות שיחליפו תפקידים שונים בשוק העבודה (אל חשש, זה לא אומר שלאנשים האלה לא תישאר עבודה) ובעקבות כך יפתחו המון מקצועות שונים, ג'ובים אחרים וכו'.

לסיכום, מקצועות העתיד בהחלט ייראו שונה בעוד כמה שנים, אבל לא מדי, כי התפנית בתחום כבר התחילה לפני מספר שנים, אנשים יעדיפו את עבודות ההייטק לעומת עבודות אחרות, ייווצרו לנו אינסוף משרות שונות בתחום, תנאי העבודה בכל מקום ייראו שונים. אבל עדיין, אנשים יצטרכו לעבור הכשרה מקצועית כלשהי, בין אם זה באוניברסיטאיות שונות, מכללות, או בקצב לימודי מהיר יותר, כמו במרכז ההכשרה וההשמה של האקריו (HackerU).

הירשם
התראה על
guest
0 תגובות
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות
אתר 0404 מכבד את זכויות היוצרים ועושה מאמצים לאיתור בעלי הזכויות ביצירות הכלולות בכתבות. אם זיהית יצירה שאתה בעל הזכויות בה ואתה מעוניין להסירה מהכתבה, אנא פנה אלינו למייל: [email protected]
0
Would love your thoughts, please comment.x