גינה לי חביבה: דברים שחשוב לדעת אודות הגינון הטיפולי - 0404
גינה לי חביבה: דברים שחשוב לדעת אודות הגינון הטיפולי יח"צ

גינה לי חביבה: דברים שחשוב לדעת אודות הגינון הטיפולי

הפרעת מחסור בטבע – יש דבר כזה

חיי היומיום שלנו מאופיינים בשימוש נרחב בטכנולוגיה. קטנים כגדולים אנו מבלים מעט מאוד זמן "בחוץ" והרבה מאוד שעות "בפנים", מרותקים למסכי המחשבים, הטאבלטים והסמארטפונים. התנהלות זו יוצרת מצב של ריחוק וניכור שלנו מהטבע, ומחקרים שנערכו בנושא אף הגדירו בהקשר זה תופעה המכונה הפרעת מחסור בטבע.  הפרעה זו משקפת מצב בו אנשים ובעיקר ילדים, הנמצאים במחסור של הימצאות במרחב הטבעי, הינם בעלי סיכויים גבוהים יותר לפתח הפרעות קשב וריכוז ותחושות של חרדה ודכדוך.

התפתחות הגינון הטיפולי

מתוך הכרה בכוחותיו המרפאים של הטבע, התפתח תחום הגינון הטיפולי, שזרעיו נקלטו בהצלחה בעשור הקודם גם אצלנו בישראל. למעשה, השימוש בגינון הטיפולי החל כבר לאחר מלחה"ע השנייה בבתי חולים שיקומיים ברחבי ארה"ב, כשאלפי מתנדבים ממועדוני גינון פעלו להעסקת הפצועים במרפאות. מאז תחום זה הלך והתפתח רבות, וכיום משתמשים בו ככלי משלים לשיקום ולטיפול תמיכתי במגוון מישורים. כלי הטיפול של הגינון הטיפולי נגזרים מעולמות הפסיכולוגיה והפסיכותרפיה, השיקום והריפוי בעיסוק, החינוך המיוחד ואחרים. התחום נלמד במסגרות רבות בארץ ובעולם במסגרת של לימודי תעודה המכשירים את התלמידים לעבודה כגננים טיפוליים.  

הרציונל של הטיפול בגינון

הגינון הטיפולי הוא גישת טיפול תמיכתי, אשר משתמשת בגינה ובמרכיביה לשיפור מצבם של המטופלים בהיבטים הרגשיים, המוטוריים, הקוגניטיביים והחברתיים. גישה זו נשענת על תיאוריות ומחקרים רבים שנעשו בנושא, הנתמכים ומקבלים תוקף הלכה למעשה מהעדויות בשטח. נמצא כי עצם השהייה הפסיבית בסביבה ירוקה יוצרת אפקט תרפויטי מרגיע ומאזן.

מכיוון שהמרחב הטיפולי כולל את הסביבה החיצונית, הוא מהווה כר נרחב לאינטראקציות, תחושות וחוויות חושיות מיוחדות.  

הגינון הטיפולי מאופיין בראייה הוליסטית, המתייחסת לכלל רבדיו וצרכיו של כל מטופל. זהו כלי שמשתמש בנטייה המולדת של בני האדם להשתלבות בטבע, ומחזק אותה במטרה לשפר את איכות חייהם במישור הפיזי והנפשי כאחד. הטיפול בגינון מסייע לפיתוח, שיקום וחיזוק של מיומנויות תפקודיות שונות, מזמן הקלה במצבי משבר ומצוקה, ופועל כאמצעי אפקטיבי לצמיחה אישית.

הגינון הטיפולי – ככה זה עובד

גישת הגינון הטיפולי רואה בגינה מעין מיקרוקוסמוס של סביבת החיים, שבמסגרתו באים לביטוי  מגוון המאפיינים ההתנהגותיים של היחיד והקבוצה. דרך בחינת תהליך גדילתו של הצמח, המטופלים יכולים ללמוד על עצמם ועל רגשותיהם, תוך הסתייעות בהכוונת המטפל.

הטיפול בגינון מושתת על הקשר בין המטופל, הגינה והמטפל ועל הדיאלוגים המתנהלים ביניהם. התגובות השונות של המטופל בעת העבודה בגינה מסייעות למטפל לזהות את נקודות החוזק ואזורי הקושי שלו. בהתאם לכך הוא מגבש עבורו תכנית להתערבות טיפולית מתקנת.

לימודי תעודה בתחום גינון טיפולי

אז איך הופכים להיות גנן טיפולי? לימודי תעודה בתחום הגינון הטיפולי מכשירים מגוון אנשי חינוך, טיפול  ואקטיביסטים אקולוגים לעסוק בתחום זה. הלימודים משלבים לימוד תיאורטי ומעשי של יסודות הגינון ככלי לטיפול, שימוש במגוון חומרים צמחיים להשגת מטרות טיפוליות, התוודעות למאפייניהן של אוכלוסיות מיוחדות ודרכי העבודה איתן, למידת מיומנויות תקשורת אפקטיבית והכרת תאוריות טיפוליות המאופיינות באוריינטציה אקולוגית והומניסטית. במקביל ללימוד התיאורטי מתקיימת תכנית התמחות מעשית המלווה בהדרכה אישית.

תכלס בשטח – מי משתמש בשירותי גינון טיפולי?

שירותי הגינון הטיפולי ניתנים בישראל לקהלי יעד שונים וביניהם: ילדים ובני נוער במסגרות החינוך המיוחד, משפחות בסיכון, נפגעי נפש, קשישים, אנשים המצויים במרכזים רפואיים במסגרת שיקום נוירולוגי ואורתופדי, אנשים עם מוגבלויות , אנשים עם אוטיזם, אסירים, נפגעי התמכרות לאלכוהול וסמים ועוד. בהתאם לכך, העבודה בגינה המתקיימת בליוויו הצמוד של המטפל נפוצה כיום במוסדות שונים מגני ילדים ובתי ספר, דרך מרכזים לבריאות הנפש, מרכזים לאנשים עם מוגבלויות, מסגרות לנוער בסיכון ועד למרכזי יום לקשישים, בתי אבות, הוסטלים ועוד. כל תכנית מותאמת לקהל היעד בהתאם לצרכיו, למגבלותיו, לתשתית הקיימת במסגרת ולפרמטרים רלוונטיים נוספים.

הירשם
התראה על
guest
0 תגובות
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות
אתר 0404 מכבד את זכויות היוצרים ועושה מאמצים לאיתור בעלי הזכויות ביצירות הכלולות בכתבות. אם זיהית יצירה שאתה בעל הזכויות בה ואתה מעוניין להסירה מהכתבה, אנא פנה אלינו למייל: [email protected]
4
0
Would love your thoughts, please comment.x