לאן הקורונה לוקחת את השוק הישראלי ב 2021? - 0404
לאן הקורונה לוקחת את השוק הישראלי ב 2021? צילום: דפוסטיפוטוס

לאן הקורונה לוקחת את השוק הישראלי ב 2021?

משבר בריאות עולמי כזה עוד לא היה לנו.

אלפי מתים מדי יום, עסקים נסגרים חדשות לבקרים, מוסדות החינוך פועלים לסירוגין והילדים רואים את המורה רק בזום (במקרה שיש להם מחשב בבית), אלימות בתוך המשפחה בנתוני שיא מפחידים ואם כל זה לא מספיק גרוע – גם אי אפשר לטוס לחו"ל כדי לברוח מכל זה.

אז אם זה המצב כרגע, האם בכלל אפשר לראות את האור בקצה המנהרה? האם יש תקווה לעתיד טוב יותר עבור השוק הישראלי, למרות משבר הקורונה ואיך אפשר לצאת מהמלכוד הזה כשידכם על העליונה?

מה השתנה במהלך השנה?

האמת היא שאם מסתכלים על זה רגע בצורה אובייקטיבית (עד כמה שאפשר בהתחשב במצב), מגלים שחלק גדול מהשינויים שהתרחשו בשנה האחרונה בישראל ובעולם, הם בכלל המשך של תהליכים שהתחילו להתרחש כבר לפני כמה שנים טובות ואתם פשוט לא ממש שמתם לב.

למה הכוונה?

קבלו כמה דוגמאות די מדהימות:

  • עלי אקספרס היא חברת הקמעונאות הגדולה ביותר בעולם, אבל אין לה מלאי משלה.
  • אייר בי אנד בי היא רשת הלינה הגדולה ביותר בעולם, אשר אין לה שום בתי מלון משלה.
  • אובר היא חברת המוניות הגדולה בעולם, אשר אין לה מוניות משלה.

והרשימה עוד נמשכת.

אבל עם כל הכבוד לחברות ענק בינלאומיות, יש גם לא מעט דוגמאות של עסקים ישראלים שמיישמים היטב את השינויים במשק, מרוויחים מהמצב הקיים ולומדים איך להוציא את המיטב מהמצב הביזארי שכולנו נקלענו אליו.

הסתגלנות המדהימה הזו באה לידי ביטוי בעיקר בתחום המסעדנות, (או שזה התחום שכולנו שומעים עליו יותר מאשר על תחומים אחרים), אבל אפשר לראות את השינוי מתחולל בכל תחומי העסקים, שיכולים להביא לכם את השירות או הסחורה עד הבית, בלי לאלץ אתכם לצאת ולהפר תקנות, או להסתכן בהדבקה.

אז מה זה אומר על כלכלה בתקופת הקורונה? איך זה משפיע על ישראל והאם אפשר לנהל צרכנות חכמה, שתשמור על החוסן הכלכלי של הגרעין המשפחתי בלי לפגוע בעסקים המקומיים?

לשמור על חוסן כלכלי

אחת ההשפעות הבולטות של הקורונה על הכלכלה באה לידי ביטוי דווקא בהתנהלות הפיננסית של ישראלים רבים.

אובדן הכנסה לעצמאים, פיטורי עובדים שכירים, יציאה לחל"ת והרבה שעות של בידוד וסגר – בבית עם הילדים, הביאו ישראלים רבים להבין שכדאי לאמץ גישה חדשה לנושא הכלכלי.

הרי מי יודע מה יהיה מחר?

אפשר היה לצפות שישראלים רבים יתחילו לנהל צרכנות מחושבת, שלא כוללת הוצאות כספיות גדולות באתרי אינטרנט שונים, אלא רכישת מוצרי יסוד חיוניים אצל בתי עסק מקומיים, הצמאים לתנועת לקוחות.

אפשר היה לצפות שישראלים רבים יתחילו להתעניין באמת במצב העו"ש שלהם, לראות איך אפשר לשפר אותו ולחפש דרכים חדשות להגדיל את ההון של המשפחה, כדי לעזור לילדים שלהם להתכונן בצורה אופטימלית להשלכות הפיננסיות הצפויות להתרחש כאשר הילדים שלנו יהיו אנשים בוגרים.

אבל השינוי בגישה של רוב הישראלים עד כה, בא לידי ביטוי דווקא בהתעניינות בשוק ההון והשקעה של סכומים קטנים במניות, המשולה לכל שיטה אחרת של הימורים, לצד כניסה מזדמנת לאתרי  פורטל פיננסי למיניהם, כדי להרגיש שהם לומדים את התחום ומשתפרים בניהול הפיננסי של הכלכלה המשפחתית, בלי לשנות באמת את הרגלי הצריכה, או להשתמש במידע שלמדו בפורטל פיננסי כזה, או אחר.

הישראלי המבולבל כבר לא יודע אם לצאת לקנות מעסקים מקומיים, כדי לחזק את הכלכלה המקומית, או לשמור טוב על הכסף בבנק, כדי ליישם צרכנות נבונה, לשמור על הקיים לתקופות קשות יותר, אשר לפי פרסומים באתרים שונים, עוד יבואו.

למעשה לא פשוט להבין את המצב לאשורו, כי הרשת מלאה בפרסומים סותרים, אשר מצד אחד מדווחים על אלפי עסקים שנסגרו בגלל המצב, אלפי אנשים שמגיעים לחרפת רעב ומנגד – עסקים שהצליחו להסתגל למצב החדש ואף מייחלים שהקורונה לא תיגמר, עסקים וירטואליים מגיעים לשיאים חדשים של הצלחה, לצד עסקים שמקבלים פיצויים בסכומי עתק מהמדינה.

אז השאלה נותרה תלויה ועומדת בעינה.

להישאר בצד המרוויח

לפני הכל, חשוב לחזור ולהדגיש כי השינויים הללו התחילו להתחולל כבר לפני כמה שנים טובות, כאשר גופים שונים כבר הבינו שיותר משתלם להעסיק עובדים מהבית, כאשר חברות שונות הבינו, שלא חייבים להחזיק מלאי ענק כדי להצליח, לא חייבים אפילו לפרסם אינפורמציה שהיא ממש שלכם, אלא אפשר לספק פלטפורמה לאחרים ולהרוויח בענק (כמו פייסבוק, אינסטגרם וכל רשת חברתית אחרת) וגם כאשר עסקים קטנים הבינו, שאפשר לעשות קצת יותר מאמץ ולהביא את המוצר שלהם ללקוח, במקום לחכות שהלקוח יבוא לקנות בחנות.

אז השינוי התחיל כבר מזמן, אבל אין ספק שהוא נמצא עכשיו בשיאו ואתם צריכים למצוא את הדרך לחיות בתוכו, להבין איך הוא צפוי להשפיע עליכם ולמצוא את הדרך להשתלב בו הכי טוב שרק אפשר, כדי שאולי גם אתם תהיו בין המרוויחים מהמצב, במקום להיות בין המפסידים.

כך תיערכו לשינויים במשק הישראלי של שנת 2021

כדי להצליח להשתלב בטלטלת השינויים האדירה שהעולם הפיננסי חווה כרגע, אתם צריכים לסגל לעצמכם כמה תפיסות חדשות ומרעננות, שלא רק יאפשרו לכם לפתוח את הצ'אקרה הפיננסית ולהכניס חמצן טרי כדי להניע את גלגלי השיניים, אלא תפיסות שמלוות אנשים אמידים מרחבי העולם, שלא פחדו לעשות שינוי אמיתי כדי לשפר את מצבם הכלכלי.

התפיסות הללו, עבור מי שמחליט לאמץ וליישם אותן, מסוגלות לגרום שינוי של ממש בחיים שלכם, אם רק תשכילו לזכור – עדיף מוקדם מאשר מאוחר:

  1. תבינו שזה המצב והעולם לא יחזור להיות מה שהיה קודם. רק ככה תוכלו להתכונן לטלטלות שכנראה עוד יבואו, להגן על המשפחה שלכם ועל עצמכם.
  2. הכירו את האויב – גם אם אין ממש אויב מוחשי, אתם צריכים להכיר את המצב מקרוב, להבין מהם השינויים העוברים על המשק ואיך הם ישפיעו עליכם. גם אם זה אומר לחקור כל פורטל פיננסי שיש ברשת, לנטוש אמונות ישנות ולאמץ אמונות חדשות.
  3. תלמדו איך ללמוד – האינטרנט שופע מידע. אתם צריכים לדעת איך לברור את האינפורמציה בעלת הערך, לקרוא אותה ולהבין אותה, כדי שתוכלו גם ליישם את מה שלמדתם ולהתקדם בחיים.
  4. תסתכלו לאמת בעיניים – היכנסו שוב לאפליקציה של הבנק שלכם, הבינו לעומקו את המצב הפיננסי שלכם, מצאו דרכים ריאליות, אך יצירתיות לשפר אותו, גם אם אתם חושבים שהוא טוב, כדי שתהיו מוכנים ליום, שבו חיים נוחים יהיו חיים מרופדים היטב בצמר גפן עשוי מכסף.
  5. אל תתנו לזה להבהיל אתכם. השינוי מתחיל בכם והוא לגמרי אפשרי.

לסיכום

שנת 2020 הייתה שנה מלאת הפתעות (בעיקר לא נעימות), טלטלות קשות, שינויים מרחיקי לכת ופעולות חסרות תקדים של ממשלות ברחבי העולם.

אי אפשר להשלות את עצמנו במחשבה ששנת 2021 תהיה משוחררת מכל אלה, כי העולם עדיין מתמודד עם השפעות המגפה העולמית, גם ואולי בעיקר ברובד הפיננסי.

לא מעט אנשים מצאו בתוך הכאוס דווקא הזדמנויות פז לצמיחה כלכלית, פשוט כי הם היו עם היד על הדופק וידעו לנצל את ההזדמנות המתאימה – כאשר זו נפלה לידיהם.

אבל גם אם אתם מתקשים לאמץ הרגלים חדשים ולשנות את הגישה הפיננסית שלכם לחיים, אולי תתנחמו בידיעה, שגל החיסונים העולמי, לצד שמירה על ההנחיות במדינות רבות בעולם ושיפור מתמיד בטיפול הרפואי במחלה, יביאו את העולם לבסוף בחזרה לנורמליות.

 

הירשם
התראה על
guest
0 תגובות
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות
אתר 0404 מכבד את זכויות היוצרים ועושה מאמצים לאיתור בעלי הזכויות ביצירות הכלולות בכתבות. אם זיהית יצירה שאתה בעל הזכויות בה ואתה מעוניין להסירה מהכתבה, אנא פנה אלינו למייל: [email protected]
1
0
Would love your thoughts, please comment.x