התמודדות עם מחלה באמצעות שינוי גישה - 0404
התמודדות עם מחלה באמצעות שינוי גישה pexels.com

התמודדות עם מחלה באמצעות שינוי גישה

אף אחד לא אוהב להיות חולה, אבל יש אנשים שמועדים יותר לסבול מבעיות רפואיות לעומת אחרים. בחינה מעמיקה של תפישות עולמם, יכולה לספק לא רק הסבר לבעיה – אלא לעיתים גם לתת לה מענה.

 

אי שם בשנות ה-80 של המאה הקודמת, ד"ר אלן לאנגר מאוניברסיטת הרווארד אספה קבוצה של בני 70 ומעלה לצורך ניסוי. הם עברו לדירה אחרת, שם חיו כאילו היו צעירים ב-20 שנה מגילם – הם לבשו בגדים מלפני 20 שנה, צפו בתוכניות טלוויזיה בנות 20, בישלו לעצמם אוכל והתנהלו כפי שהיו לפני 20 שנה.

 

בסוף הניסוי הפשוט הזה, נתגלו ממצאים לא פחות ממדהימים: חלק ניכר מהמשתתפים שיפרו את יכולותיהם הקוגניטיביות; חלקם דיווח על שיפור בבעיות רפואיות מהם סבלו, ובאופן כללי היו הרבה יותר שמחים ומאושרים.

ניסויים נוספים בתחום הפסיכולוגיה של האושר, איששו את העובדה הפשוטה שצורת המחשבה משפיעה גם על הגוף הפיזי. אפקט הפלצבו הידוע הוא דוגמה מצוינת לכך, ולמרבה הפלא התברר שהוא עובד באותה יעילות גם כאשר מיידעים מראש את הנסיינים שהם מקבלים גלולות של מי סוכר (עוד ניסוי שבוצע בהרווארד).

נכון, זה לא יביא לנו את ה-20 מיליון בלוטו – אבל הבנה טובה יותר אודות השפעתן של אמונות על הגוף והנפש, יכולה בהחלט לסייע לנו לחיות חיים טובים ובריאים יותר. כמובן שזה לא קשור אך ורק לתצורות מחשבה. גם לאורח החיים הכללי שלנו יש השפעה לא פחות דרסטית על בריאותנו – אכילה נכונה, הימנעות מעישון וצריכה מוגזמת של אלכוהול והקפדה על פעילות גופנית ברמה השבועית, לפחות.

איפה נכנסת לתמונה השפעת המוח על הגוף? תחילה אכן צריך להכיר בכך שהשניים קשורים זה בזה ומשפיעים האחד על השני – אומרים דפנה ואמיר רטר, מייסדי מכללת רטר ללימודי NLP ודמיון מודרך. ברוב המקרים הגוף יודע כיצד לרפא ולתקן את עצמו, וזאת כאשר האיזון העדין בין גוף ונפש נשמר. כאשר מופר האיזון, אנו עלולים לחוות סימפטומים ובעיות מסוגים שונים.

קחו לדוגמה אדם שעבודתו גורמת לו ללחצים רבים לאורך השנה. בסופו של דבר הלחץ הנפשי הזה ימצא את דרכו החוצה, ויבוא לידי ביטוי בתסמינים פיזיולוגיים כגון כאבי ראש, לחץ דם גבוה, עייפות פיזית ונפשית ולעיתים גם נטייה לחלות בתדירות גבוהה (אולי ניסיון תת מודע להתחמק מעוד יום עבודה עמוס, מעיק ומלחיץ).

בניסוי שנעשה באוניברסיטת אסקס בבריטניה, הנסיינים התבקשו לזהות את הפרצופים השמחים מתוך קבוצות של פרצופים על גבי מסך, שהפגינו מגוון רחב של רגשות. בדיוק כמו בניסוי של אלן לאנגר שאיתו התחלנו, גם פה מדובר בתהליך מאוד פשוט שתוצאותיו מרחיקות לכת: נסיינים שהצליחו לזהות ולסמן יותר פרצופים שמחים לאורך זמן, דיווחו בסוף הניסוי על מהפך בתחושותיהם האישיות. הם הפכו ליותר מאושרים, והתרכזו יותר בדברים החיוביים בחייהם מאשר באלו הבעייתיים.

 

יש מצבים מיוחדים בהם חלק מהחולים במחלות קשות, מתארים כיצד חייהם השתנו לטובה בעקבות הטראומה שעברו. עבור רובנו זה נשמע הזוי ואולי אפילו לא מציאותי (ולעיתים אף מכעיס), אבל לטענתם המחלה אילצה אותם לבחון מחדש את חייהם ולראות דברים באור חדש.

בהקשר הזה חשוב לזכור שאין מדובר פה בקסם, שפותר בעיות רק בגלל שאנו רוצים בכך. המעבר מצורת מחשבה מסוימת לצורת מחשבה חדשה, יכול לקחת לעיתים חודשים רבים, ואולי אף חיים שלמים. המחשבה שלנו לא מביאה לנו רק את מה שאנחנו רוצים, אלא את מה שאנחנו; את הווייתנו. ברגע שנדע לזהות מה עוצר ומגביל אותנו, אנחנו כבר בדרך הנכונה לקראת יצירה של שינוי.

רגע לפני סיום, טיפ קטן – פעם ביום או פעם בשבוע (איך שנוח לכם), חשבו על הדברים הטובים בחייכם. ציינו אותם במחשבתכם או על גבי נייר, אחד-אחד, והכירו בתרומתם לחייכם. ההכרה והוקרת התודה האלה, הן תחילת הדרך ליצירת דפוס מחשבה חיובי המתרכז בכאן ועכשיו. כאשר הוא יהפוך להרגל, השינויים יבואו בעקבותיו.

 

הירשם
התראה על
guest
0 תגובות
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות
אתר 0404 מכבד את זכויות היוצרים ועושה מאמצים לאיתור בעלי הזכויות ביצירות הכלולות בכתבות. אם זיהית יצירה שאתה בעל הזכויות בה ואתה מעוניין להסירה מהכתבה, אנא פנה אלינו למייל: [email protected]
3
0
Would love your thoughts, please comment.x