בעל מסעדה? השאיבה הזאת יכולה לעלות לך ביוקר - 0404
בעל מסעדה? השאיבה הזאת יכולה לעלות לך ביוקר Pixabay

בעל מסעדה? השאיבה הזאת יכולה לעלות לך ביוקר

לבעלי העסקים בישראל יש לא מעט כאבי ראש. ניהול אופרטיבי, דיווח לרשויות המס ועמידה בתקנים שקבע המחוקק.

אחד התקנים הבולטים בענף העסקי שייך לתחום איכות הסביבה וליתר דיוק לטיפול בשפכים ובשמנים משומשים שעסקים רבים כדוגמת מסעדות או מוסכים מייצרים או אוגרים על בסיס יומי כחלק מהפעילות שלהם.

בזמן שאתם מטגנים מאכלים ולא צריכים לחשוב מה לעשות עם השמן שנותר, עסקים רבים חייבים להשקיע בטיפול בשמן המשומש זמן, מחשבה ובעיקר סכומי כסף לא מבוטלים. על החשיבות והדרכים לפינוי שמנים בעסקים בכתבה שלפניכם.

מדוע בעלי עסקים חייבים לטפל בשמן ובשפכים באופן מיוחד?

מעטים מאתנו מקדישים מחשבה יתירה בנוגע לעתיד השמן המשומש שזה עתה שימש אותנו לטיגון של דבר מה. בעלי מסעדות לעומת זאת, מחויבים על פי חוק להקים מערך שלם של סינון השמן ופינוי שלו ברכב ייעודי לשאיבת ביוב ושפכים (ביובית) והן ממש לא לבד. לצד המסעדות ניתן למנות מוסכים מפעלי יצור ואפילו מוסדות.

הסיבה לכך שעסקים וחברות מחויבים להשקיע הרבה מאוד בנושא הפרדת השמן והשפכים היא העובדה ששמן בריכוז גבוה בקווי הביוב עלול להידבק אל דפנות הצינורות, להצר אותם ולבסוף לגרום לסתימה.

כל עוד מדובר בריכוז ביתי נמוך של שמן, הבעיות הללו לא ממש מוחשיות אך אם כל המסעדות יתחילו להזרים את השמן בקווי הביוב, סביר להניח שתתקלו בהצפות וסתימות ביוב בתוך זמן קצר.

סיבה נוספת נעוצה בשלב שבו הביוב הגיע אל מכוני הטיהור. בהקשר זה מעניין לציין ש-99% מהשפכים בישראל מטופלים במכוני טיהור שמסננים ומטהרים את הביוב לדרגת ניקיון כזאת שמאפשרת לעשות בהם שימוש חוזר להשקיית גידולים חקלאיים.

המכונים הללו נחשבים למתקדמים בעולם ומבצעים את עבודתם באופן מעורר התפעלות אך יחד עם זאת יש מספר דברים שיכולים לפגוע בתפקודם כאשר ריכוז גבוה של שמן הוא אחד מהם.

ברור אם כן שתפקידם של מכוני הטיהור חשוב לאין שיעור ושאיננו מעוניינים בגורם כלשהו שיעכב או ימנע את פעילותם ולכן נעשים מאמצים להקל על תפקודם ולמנוע תקלות עתידיות כשאחד מהם הוא הפחתת כמות השמן בביוב.

כיצד מפרידים את השמן המשומש מהביוב הרגיל?

אם כן נשאלת השאלה כיצד למעשה מפרידים את השמן שמשמש לטיגון במסעדה לדוגמה משאר השפכים שזורמים בקווי הביוב העירוניים. התשובה לכך נעוצה במתקנים אותם מחויבים להתקין בתי עסק שעובדים עם שומנים מסוגים שונים. המתקנים שנקראים מפרידי שומנים או בורות שומן פשוט מסננים ומפרידים את השמנים ואוגרים אותם באופן בטוח.

כיצד מפנים את השמן המשומש?

פינוי של בורות שומן ומפרידי שומנים במסעדות נעשה במספר שלבים. בשלב הראשון כאמור על בעל העסק להפריד אותו משאר השפכים והביוב. הפרדה זו מתבצעת על ידי התקנת מפרידי שומנים או בורות שומן שאוגרים את השמן.

בשלב השני וכפי שהזכרנו בתחילתה של הכתבה, יש לרוקן את תוכן המפרידים והבורות על ידי שאיבה של השמן באמצעות ביובית.

חשוב לציין שעל מנת לפנות שמנים, מחויב מפעיל הביובית להחזיק ברישיונות מתאימים שמתירים לו להוביל את סוג החומר שנשאב אל תוך הביובית (על כך נפרט בהמשך).

בשלב האחרון, מפעיל הביובית יפנה את השמן אל אתר פסולת ושפכים שהוגדר על ידי המדינה לצורך פינוי שמן.

פינוי השמן למקום שאינו מוסדר בחוק עלול לגרום לנזקים אקולוגיים חמורים וכן לקנסות כבדים (של מאות אלפי שקלים) ועיצומים פליליים – בעיקר על ידי המשטרה הירוקה של המשרד לאיכות הסביבה.

כיצד לבחור שירות פינוי שמנים לעסקים?

כפי שבוודאי כבר הבנתם, טיפול ופינוי של שמן הוא הרבה יותר מורכב ממה שנדמה תחילה ובחירת בעל מקצוע שיפנה את השמן שהצטבר בעסק שלכם, צריכה להיות שקולה תוך שימת דגש למספר פרטים:

רישיונות והיתרים – בדקו שלמפעיל הביובית יש את הרישיונות לטיפול והובלה של השפכים שאתם מעוניינים לשאוב ולפנות.

האם למציע השירות יש את האמצעים לתמוך בצורך שלכם? –  בואו וניקח דוגמה, נניח שמצאתם קבלן ביובית מאוד נחמד ואפילו במחיר מעולה אך בפועל מסתבר שבור השומן שלכם – כמו עסקים רבים, מצוי בחניון התת קרקעי. במצב כזה השירות לא יוכל להתקיים במידה שלמפעיל הביובית אין ביובית נמוכה שיכולה להיכנס אל החניון.

היזהרו מהצעות מחיר נמוכות במיוחד בדרך כלל ההצעה היא לתור אחר הצעות מחיר אטרקטיביות אך עלינו לזכור שכשמדובר בפינוי שפכים, אחוז גבוה מהסכום שנגבה מכם הולך לצורך תשלום האגרה למדינה. הצעת מחיר נמוכה באופן משמעותי צריכה להעלות חשד שמא השפכים מפונים שלא כחוק.

בצעו סקר שוק – בניגוד לשירותי ביובית אחרים, פינוי שמן ושפכים הינו שירות תקופתי שניתן לבעל העסק בכל שבוע או מספר שבועות. על כן המחירים שנגבים עבור השירות יהיו נמוכים יותר ביחס לאדם שזקוק לשירות ביובית לפתרון תקלה נקודתית.

מעבר לכך מומלץ לעבוד עם חברה בעלת מוניטין חיובי שמספקת שירות גם בסופי שבוע במקרה של תקלה. השוו לפחות 3 הצעות מחיר ובחרו בהצעה הכי משתלמת מנקודת מבטכם.

חתמו על חוזה – בסופו של דבר, הדרך הטובה ביותר לעקוב אחר מה שהובטח ומה שהתקיים בפועל הוא החוזה. נסחו חוזה ברור שמתאר את השירות שיינתן, הסכום שנקבע וכל פרט שנראה לכם חשוב.

עבודה על פי הכללים הללו אולי תצרוך מכם מעט מאמץ בהתחלה אך תבטיח לכם עבודה חלקה ובלי התעסקות בבעיות מיותרות שקשורות לפינוי השמן והשפכים בעסק שלכם.

מעבר לכך, אנו סבורים שבחירת בעל מקצוע איכותי ואמין שישרת אתכם לאורך תקופה ארוכה מאוד חשובה הן בצד התפעולי של העסק והן מבחינת ההוצאות הכספיות שתוכלו לצמצם על ידי עריכת סקר שוק יעיל.