היום לפני 82 שנה: מועמד יהודי עושה היסטוריה ונבחר לראשות ממשלת צרפת, הסיפור המופלא של לאון בלום - 0404
היום לפני 82 שנה: מועמד יהודי עושה היסטוריה ונבחר לראשות ממשלת צרפת, הסיפור המופלא של לאון בלום

היום לפני 82 שנה: מועמד יהודי עושה היסטוריה ונבחר לראשות ממשלת צרפת, הסיפור המופלא של לאון בלום

הסיפור של לאון בלום הוא סיפור יוצא דופן כמעט בכל מובן אפשרי בנוף הפוליטי של אירופה בכלל, ושל צרפת בפרט בשנות ה-30 של המאה הקודמת.

בלום, פוליטיקאי יהודי-צרפתי, נולד בפריז בשנת 1872, ואת דרכו הפוליטית החל במאבק המתוקשר למען משפט הוגן לאלפרד דרייפוס, הקצין היהודי שהואשם בבגידה ובריגול על לא עוול בכפו.

עם עליית הנאצים לשלטון והתחזקות הפשיזם באירופה, מייסד בלום את מפלגת "החזית העממית", שמאחדת תחתיה את מפלגות השמאל במדינה. המהלך מוכיח את עצמו, ובי"ד בסיוון תרצ"ו (4 ביוני, 1936) הוא עושה היסטוריה והופך לראש ממשלה היהודי הראשון של צרפת.

אולם הביקורת האנטישמית על בחירתו לא מאחרת לבוא. לאחר השבעת ממשלתו ב-6 ביוני, פונה קסוויה ולה (שעתיד להיות ראש המשרד הכללי לענייני יהודים בממשלת וישי) אל בלום מעל בימת בית הנבחרים ומצהיר: "עלייתך לשלטון, אדוני ראש הממשלה, היא בוודאי מאורע היסטורי. בפעם הראשונה ישלוט בארץ גלית־רומית עתיקה זו יהודי. אני מעז לומר בקול מה שהארץ כולה חושבת: מוטב שיעמוד בראש הארץ הזאת אדם ששורשיו שייכים לאדמתה ולא תלמודיסט ממולח".

למרות היותו סוציאליסט, בלום קורא לזרז את חימושה מחדש של צרפת אל מול הסכנה הנאצית, ואילו הימין בצרפת קורא לשתף פעולה עם משטרו של היטלר תחת הסיסמה "מוטב היטלר מבלום".

ביוני 1937, בשל לחצים מבית נאלץ בלום להתפטר, וכאשר הנאצים כובשים את צרפת ב-1940, מורה המרשל פטן, ראש ממשלת הבובות הנאצי של וישי, לעצור את בלום ולהעמידו למשפט ראווה שכונה "משפט ריום" במטרה להוכיח כי בלום, ואנשיו, הם האשמים בתבוסת צרפת במלחמה.

בלום מובא למשפט בפברואר 1942 בעיירה ריום ומואשם ב"גרימת המלחמה" ו"החלשת צרפת"; אלא שבלום, משפטן בהשכלתו, מצליח להביך את התביעה והופך את המשפט לכתב אישום נגד הממשלה ונגד הנאצים.

זה לא עוזר לו והוא נשלח לגרמניה, ונאסר במחנה בוכנוואלד.

בשבוע האחרון של 1944 מחליטים הנאצים להוציאו להורג, אך החיילים בשטח מסרבים לבצע את הפקודה. בזמן שהותו בכלא הוא כותב את חיבורו המפורסם ביותר: "למען האנושות כולה" (À L'Échelle Humaine).

ב-1945 הוא משוחרר לחופשי על ידי בעלות הברית.

לאחר המלחמה מקים בלום ממשלה, ששלטה בין 16 בדצמבר 1946 ל–22 בינואר 1947 ועומד בראשה, עד לבחירתו של הנשיא הראשון של הרפובליקה הרביעית. הוא גם מתמנה כשגריר מיוחד מטעם ממשלת צרפת לארצות הברית על מנת להשיג הלוואות למימון שיקומה של צרפת לאחר מלחמת העולם השנייה.

במאי 1948, ערב סיום המנדט הבריטי, נוסעים שניים מראשי מפא"י, אליעזר קפלן ויוסף שפרינצק, להתייעץ עם בלום אם להכריז על הקמת המדינה, כפי שרצה דוד בן-גוריון, למרות ההתנגדות הנחרצת של משרד החוץ האמריקאי. בלום עונה להם: "זוהי הזדמנות היסטורית חד-פעמית. אם לא תסתכנו עכשיו, הזדמנות כזו לא תחזור".

לאון בלום נפטר שנתיים מאוחר יותר, במרץ 1950. בן 77 במותו. על-שמו נקראים היום קיבוץ כפר בלום שבאצבע הגליל וכן מספר רחובות בערים מרכזיות בישראל.

אחרי בלום ובמהלך השנים עד היום כיהנו בצרפת ארבעה אישים נוספים ממוצא יהודי כראשי ממשלה: רנה מאייר (1953), פייר מנדס פרנס (1954–1955), מישל דברה (1959–1962), ולורן פביוס (1984–1986).

יהי זכרו ברוך!

בתמונה: אנדרטה ללאון בלום בקיבוץ כפר בלום (מתוך ויקיפדיה)

הירשם
התראה על
guest
0 תגובות
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות
אתר 0404 מכבד את זכויות היוצרים ועושה מאמצים לאיתור בעלי הזכויות ביצירות הכלולות בכתבות. אם זיהית יצירה שאתה בעל הזכויות בה ואתה מעוניין להסירה מהכתבה, אנא פנה אלינו למייל: [email protected]
0
Would love your thoughts, please comment.x