להילחם באש עם חומת אש – הגנה דיגיטלית לילדים שחיים ברשת - 0404
להילחם באש עם חומת אש – הגנה דיגיטלית לילדים שחיים ברשת shutterstock

להילחם באש עם חומת אש – הגנה דיגיטלית לילדים שחיים ברשת

האינטרנט זה לא המקום הכי בטוח לילדים, אבל אפשר להפוך אותו לידידותי יותר. איך מפקחים על התכנים במחשב ובסמארטפון של הילד? מדריך להורים

כשהייתי בכיתה ד׳ וסיימתי לקרוא את כל הספרים שעניינו אותי בספריית בית הספר ובספריה העירונית הסמוכה – התחלתי לפזול לעבר המדפים הגבוהים יותר, שם הסתתרו הספרים שהיו מיועדים לילדים גדולים יותר.

אחד הכותרים שמשך אותי היה ״בחינת בגרות״ מאת גלילה רון-פדר, אבל הספרנית לא הרשתה לי לקחת אותו הביתה. הסקרנות שעורר בי הספר האסור הובילה אותי להסתתר תחת אחד משולחנות העבודה בספריה ולקרוא אותו בשקיקה (ובהמשכים). רומן הנעורים הזה – שעוסק בזוג תיכוניסטים שהסתבכו בהיריון לא מתוכנן – נראה היום כמעט נאיבי, אבל אני משערת שהורי לא היו נלהבים לגלות שבגיל תשע כבר נחשפתי לנושא.

בהתבוננות לאחור מדובר באנקדוטה משעשעת, אבל הדילמה לגמרי רצינית ועדיין רלוונטית – רוב ההורים היו שמחים להגן על ילדיהם מפני הצדדים המורכבים של המציאות, בדויה או אמיתית, שעימם אין להם עדיין כלים להתמודדות.

אין מוצא

בריונות רשת (Cyber Bullying) היא תופעה נפוצה בקרב ילדים ובני נוער בכל הגילאים, שבאה לידי ביטוי בפרסומים פומביים מקוונים הכוללים השמצות אישיות או העלבות, אאוטינג, התלהמות, איומים ואפילו התחזות. פעם יכולנו להימלט מהבריונים ולמצוא מקלט בבית, אבל מהטרדות מקוונות נדמה שאין מפלט ואלו ירדפו את הקורבנות לכל מקום.

הנושא עולה מדי פעם לכותרות, ובשנים האחרונות זוכה לתשומת לב גם בתרבות הפופולרית, עם סרטים כמו ׳בריון ברשת׳ מ-2011 או ׳בריונות ברשת׳ מ-2015, בכיכובה של מייזי ויליאמס ממשחקי הכס (שמם המקורי של שני הסרטים הוא Cyberbully). הדוגמה הבולטת ביותר מהתקופה האחרונה היא העיבוד הטלוויזיוני של נטפליקס לרומן הנעורים ״13 סיבות״, שמתמקד בהאנה בייקר, תלמידה בת 17 שמחליטה להתאבד בעקבות גילויי בריונות והתעללות.

הרשת היא מקום נפלא ומסוכן – עבור הילדים שלנו וגם עבורנו. אפילו צפייה בסדרת רשת ביוטיוב, משחק מקוון רב-משתתפים ואפילו גלישה תמימה אך לא מבוקרת עלולים לחשוף את הילדים לתכנים בלתי הולמים, לסכנות וירטואליות או לזרים בעלי כוונות מפוקפקות.

אז מה אנחנו יכולים לעשות כדי שהילדים שלנו יגלשו בבטחה ואנחנו נוכל להיות רגועים יותר?

הורים אנלוגיים בעידן הדיגיטלי

אתם לא צריכים אותנו בשביל לדעת שהכל מתחיל בחינוך ובתקשורת – ממש כמו שאתם מלמדים את הילדים לחצות כביש או להיזהר מסכין חיתוך, כך תוכלו להקנות להם הרגלי שימוש נבון באינטרנט, ללמד אותם להטיל ספק בדברים שהם קוראים, להזהיר אותם מפני מסירת פרטים מזהים או שליחת תמונות למי שאינם מכירים באופן אישי ולבקש מהם לספר לכם כשהם חוששים או חשים אי נעימות במהלך אינטראקציה מקוונת.

ברמה הפיזית תוכלו גם להציב את המחשב בחדר המרכזי בבית, בזווית שבה המסך גלוי, ולהגביל את שעות השימוש בו. אבל זה פתרון יעיל רק לילדים צעירים ובסופו של דבר מדובר בגישה מתישה לשני הצדדים – עבודת הפיקוח התמידית תעייף אתכם ופרטיותו של הילד תיפגע מאוד.

כדי להגן על הילדים שלכם בצורה הטובה ביותר, עליכם להיות טכנולוגיים ודיגיטליים בדיוק כמוהם ולהילחם באיומים הטכנולוגיים באמצעות הגנה טכנולוגית. זה הרבה פחות מסובך ממה שזה נשמע, ולא דורש שום מאגר ביומטרי או חבר מ-8200.

כלול במחיר: שירותי סינון בסיסיים של ספקי האינטרנט

ברגע שאתם רוכשים חבילת אינטרנט מכל ספק אינטרנט, דעו כי הוא מחויב להציע ללקוחותיו שירות סינון אתרים בחינם, ועל-פי הוראת משרד התקשורת חובה עליו להביא זאת לידיעת הלקוחות. השירות הבסיסי חוסם אתרים המכילים תכנים שאינם מתאימים לילדים ופועל בהתאם להגדרות סינון שקובע הספק.

להגדיל בשקל תשעים: שירותי סינון בתשלום של ספקי האינטרנט

שירותי הסינון המתקדמים, הניתנים דרך ספקיות האינטרנט בתשלום נוסף, כוללים אפשרויות שונות – התרעה להורים על התכתבות בעייתית בפייסבוק, הגבלת זמן גלישה יומי, מעקב אחר הגלישה, אפשרות לסינון עמוד או אתר אינטרנט ספציפיים ושירותים נוספים.

שירותי סינון נוספים

כיוון שרוב הילדים מצוידים בסמארטפון והפעילות המקוונת שלהם מתמקדת במובייל, יש גם שירות ייעודי לרשת הסלולרית. באתר הקמפיין "גולשים על בטוח" תמצאו שירותי סינון בסיסיים בחינם. מלאו את פרטיכם ואת מספרי הטלפון שתרצו לנטר, ומכתב בקשה לשירות הגנה יישלח לחברת הסלולר שלכם.

בעלי מכשירי אנדרואיד יכולים לשלב עוד שכבת הגנה: אפליקציית Netspark mobile, שתאפשר לילדיכם לגלוש בכל האפליקציות והאתרים הרגילים, כשהסינון עצמו מתבצע בזמן אמת.

על המשמר

ישנן יוזמות פרטיות נוספות של חברות המציעות כלי הגנה באינטרנט, למשל חברת פרטנר המציעה את שירות Partner Guard. מדובר בחבילה של שירותי הגנה והתראה דיגיטליים למחשב ולמובייל שמשלבת גם גאדג׳טים לבישים – השירות מאפשר להגביל ולפקח על הפעילות של הקטנים ברשת, לאתר את המיקום שלהם בזמן אמת וגם לקבל התראות כשמתרחש משהו חריג במרחב הוירטואלי. השירות כולל סינון אתרים חכם, שמפקח על התכנים שהילדים צורכים ברשת ומשלב גם הגבלה של משך הגלישה.

במרחב הפיזי, הגארד ישלח לכם הודעה אם הילדים לא הגיעו הביתה אחרי בית הספר ואם קיבלו הודעה ממספר לא מזוהה, ומכיוון שילדים נוטים לשכוח או לאבד את הסמארטפון שלהם – הגארד יעזור לכם לאתר אותו ולקבל אליו גישה מרחוק. הדובדבן שבקצפת (סביר שגם עבור הילדים) היא התמיכה בשעונים חכמים – שעון חכם עם GPS יאפשר לכם לאתר את ילדיכם באמצעות השירות.

האח הגדול של הילד הקטן

באוגוסט 2016 פירסם איגוד האינטרנט הישראלי נייר עמדה בנושא פרטיות ילדים בעידן האינטרנט. המסמך כלל המלצות בנוגע לפיקוח על גלישת הילדים, ועצות לאיזון בין הרצון להגן עליהם לבין הצורך שלהם בפרטיות.

הארגון ממליץ על ״טכנולוגיות 'רכות' כגון תוכנות סינון, וכן טכנולוגיות המאפשרות לילדים גלישה אנונימית וחופשית ברשת, המתריעות רק באירועים חריגים ובמצבים המוגדרים ככאלו המחייבים התערבות הורים״. באופן כללי, האיגוד מצדד באיזון ראוי בין פרטיות לבין הגנה על הילד כל שהוא ״מאפשר גלישה חופשית ברשת, תוך סינון אתרים ותכנים פסולים והתרעה רק במצבים הנתפסים כמחייבים התערבות הורית, ולא מבוססים על חשיפה רציפה של המידע״.

מחוברים מכל מקום.

shutterstock

האינטרנט הוא חלק בלתי נפרד מחיינו, לא משנה בני כמה אנחנו. לצד מאגרי הידע העצומים והפוטנציאל האינסופי להנאה ולמידה, הוא טומן בחובו גם איומים יצירתיים במיוחד, כך שהורים במאה ה-21 נדרשים להגן על ילדיהם גם בעולם הווירטואלי. הדרך הטובה ביותר לעשות זאת משלבת חינוך, הדרכה ופתרונות טכנולוגיים.

בעוד שני האלמנטים הראשונים יאפשרו לילדים שלכם להתנהל בהצלחה במרחב המקוון, השירותים והכלים הטכנולוגיים המתקדמים יספקו להם רשת הגנה מקיפה מפני האיומים השונים, שעמם הם מתמודדים גם אם אינם מודעים לכך.

הירשם
התראה על
guest
0 תגובות
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות
אתר 0404 מכבד את זכויות היוצרים ועושה מאמצים לאיתור בעלי הזכויות ביצירות הכלולות בכתבות. אם זיהית יצירה שאתה בעל הזכויות בה ואתה מעוניין להסירה מהכתבה, אנא פנה אלינו למייל: [email protected]
2
0
Would love your thoughts, please comment.x