טיפולים אימונותרפיים משולבים: החזית האחרונה של הטיפול בסרטן ריאה - 0404
טיפולים אימונותרפיים משולבים: החזית האחרונה של הטיפול בסרטן ריאה יח"צ

טיפולים אימונותרפיים משולבים: החזית האחרונה של הטיפול בסרטן ריאה

הטיפולים האימונותרפיים שיפרו את תוחלת החיים ואת איכות החיים של חולי סרטן ריאה רבים בשנים האחרונות. כעת בודקים חוקרים בכל רחבי העולם, כולל בישראל, האם טיפול במספר תרופות כאלה במקביל יעיל יותר. התוצאות הראשוניות חיוביות.

הטיפולים האימונותרפיים בסרטן עושים שימוש במערכת החיסון הטבעית של הגוף על מנת להילחם בגידולים סרטניים. מנגנון פעולת התרופות מתבסס על חשיפת הגידולים לתאי מערכת החיסון. כך, תאי מערכת החיסון יכולים למקד את פעולתם בתאי הגידול ולהביא לעצירת התפתחותם תוך תופעות לוואי מועטות יחסית.

על אף יעילותם הגדולה של הטיפולים האימונותרפיים לעומת הטיפולים המקובלים בסרטן, כגון הקרנות וכימותרפיות, נערכים כעת מחקרים רבים שבודקים שילוב בין אימונותרפיות לטיפולים ישנים יותר או בין אימונותרפיות לאימונותרפיות אחרות.

למעשה, על פי כתב העת המוערך Nature, ב-5 השנים האחרונות חל גידול של 3500 אחוזים במספר הניסויים שבדקו פעולה משולבת של טיפול אימונותרפי עם טיפול נוסף.

קיטרודה בשילוב עם כימותרפיה בטיפול בסרטן ריאה

הקיטרודה נחשבת כתרופה האימונותרפית הידועה ביותר, בעיקר על בסיס התוצאות המהפכניות שהשיגה בטיפול בחולי סרטן עור מסוג מלנומה. כיום, כלולה הקיטרודה בישראל בסל התרופות לטיפול ב-21 סוגי מחלות ממאירות, לרבות סרטן ריאה מסוג NSCLC ללא מוטציות ROS1, ALK או EGFR. בנוסף, על מנת שחולה סרטן ריאה יתאים לסבסוד הטיפול בקיטרודה לפחות מ-50% מתאי הגידול שלו צריכים לבטא את החלבון PD-L1, שנגדו פועלת התרופה.

במחקר קליני שנערך בארה"ב לאחרונה נבדקה הפעולה המשולבת של קיטרודה ושל כימותרפיה בשם Alimta או pemetrexed, בה נעשה שימוש בישראל לטיפול בסרטן מתקדם או גרורתי מסוג NSCLC שאינו קשקשי.
על פי תוצאות המחקר, שכלל 123 חולים, שיעור החולים שהגיבו לטיפול המשולב היה 55% לעומת 29% שהגיבו לטיפול בכימותרפיה בלבד. גם משך החיים החציוני ללא התקדמות של המחלה היה עדיף בטיפול המשולב (13 חודשים) לעומת הטיפול בכימותרפיה לבדה (8.9 חודשים).

יש לציין שבטיפול המשולב במחקר זה לא נצפה הבדל בשיעורי התגובה בין חולים שביטאו את החלבון PD-L1 ביותר מ- 50% מתאי הגידול שלהם לעומת אלה שביטאו פחות מ-50%. עובדה זו מעניינת במיוחד שכן בישראל לא ניתן לקבל סבסוד עבור קיטרודה במסגרת סל התרופות עבור חולים ששיעור ביטוי החלבון שלהם נמוך מ-50%.

אופדיבו ויירבוי – מכפילות את שיעור התגובה לטיפול בסרטן ריאה של תאים קטנים

סרטן ריאה מסוג תאים קטנים (small cell lung cancer) נחשב לסרטן אלים וקשה יותר מסרטן הריאות שמכיל תאים לא קטנים. השילוב בין האימונותרפיות אופדיבו (Opdivo) ויירבוי (Yervoy) הצליח להראות תגובה בשני סוגי הסרטן, כך על פי ד"ר מת'יו הלמן ממרכז הסרטן העולמי Memorial Sloan Kettering אשר  בניו יורק.

הלמן מצא שבסרטן מסוג תאים קטנים הטיפול המשולב הביא לתגובה ב-25% מהמטופלים לעומת תגובה ב-11% מהחולים שטופלו באופדיבו לבדה. גם ההשרדות הצפויה לאורך שנתיים הייתה כפולה: 30% בקרב המטופלים שקיבלו טיפול משולב לעומת 17% בחולים שקיבלו אופדיבו לבדה.
עם זאת, השילוב בין שני הטיפולים העלה גם את הסיכוי לחוות תופעות לוואי קשות: בטיפול המשולב סבלו 11% מתופעות לוואי קשות לעומת 5% בטיפול באופדיבו לבדה. עם זאת, בסיכום כל הממצאים, מסר הלמן שהשילוב הפגין מאפייני בטיחות רפואיים מקובלים.

טיפול משולב באופדיבו וביירבוי בסרטן ריאה מסוג NSCLC

בסרטן ריאה מסוג NSCLC השיג הטיפול המשולב באופדיבו וביירבוי תגובה ב-47% מהחולים לעומת 23% תגובה בחולים שטופלו באופדיבו כטיפול ראשון במחלה, כך על פי מחקר ראשוני שנערך ביותר מ-10 מרכזים רפואיים בארה"ב ובקנדה.

על פי נתונים שפורסמו על ידי החברה האמריקנית לאונקולוגיה קלינית (ASCO) שיעור המטופלים שהפסיק את הטיפול עקב תופעות לוואי שנבעו מהטיפול עצמו עמד על כ-10% בשתי הקבוצות ולא נצפו מקרי מוות שנגרמו על ידי הטיפול התרופתי המשולב עצמו.

כעת נערכים מחקרים מתקדמים בשילוב זה בכ-270 מרכזים רפואיים בעולם, בהם 6 מרכזים רפואיים בישראל. על פי נתונים ברשם המחקרים הקליניים של ארה"ב מחקרים אלה מגייסים עתה חולים ב-NSCLC בשלב 4 או במהלך מחלה חוזרת. חולים מתאימים יהיו זכאים לטיפול שאינו נמצא כרגע בסל התרופות בישראל, אם ייבחרו לקבל אותו במסגרת המחקר, בחינם.  

לסיכום, האימונותרפיות מביאות איתן בשורה לא רק כטיפול יחיד אלא גם כטיפול משולב לצד טיפולים כימותרפיים או טיפולים אימונותרפיים אחרים. בטיחות ויעילות התחלתית של טיפולים אלה הופגנה במספר מחקרים קליניים ברחבי העולם וכעת מתבצעים מחקרים רחבים יותר, לרבות בישראל, במסגרתם חולים מתאימים יכולים לקבל את הטיפול החדשני ללא עלות.

הירשם
התראה על
guest
0 תגובות
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות
אתר 0404 מכבד את זכויות היוצרים ועושה מאמצים לאיתור בעלי הזכויות ביצירות הכלולות בכתבות. אם זיהית יצירה שאתה בעל הזכויות בה ואתה מעוניין להסירה מהכתבה, אנא פנה אלינו למייל: [email protected]
15
0
Would love your thoughts, please comment.x